Europljani premašili sva očekivanja u kupovini proizvoda od marihuane

Autor:

  • Jasmina Tomašević

31.01.2019.

A woman smokes a joint on the day Canada legalizes recreational marijuana at Trinity Bellwoods Park, in Toronto, Ontario, Canada, October 17, 2018. REUTERS/Carlos Osorio - RC1C0A4A3990
Carlos Osorio / REUTERS

Ilustracija: Kanađanka zapalila joint na dan kada je vlada legalizirala marihuanu

Prihodi od prodaje kanabisa u Europi nadmašili su očekivanja financijskih stručnjaka, prenosi novinska agencija Bloomberg.

Tržište za medicinski kanabis i ostale proizvode na bazi kanabisa usredotočeno je na SAD i Kanadu, no čini se da Europljani također pokazuju zanimanje za njegovu upotrebu.

Prema podacima tvrtke Canaccord Genuity koja se bavi financijskim uslugama i investicijama, tržište proizvoda na bazi kanabidiola, ekstrakta kanabisa, u Europi se procjenjuje na vrijednost od najmanje 750 milijuna eura u 2018. godini, što za pet puta premašuje vrijednost koju je ista tvrtka procijenila u kolovozu.

Kada je u pitanju medicinski kanabis, radi se o 60 posto većem utršku od predviđenog. Najveći promet ostvarile su Nizozemska, Njemačka i Danska.

U Hrvatskoj je od 2015. godine medicinski kanabis također legalno dostupan, može ga se nabaviti u ljekarnama pod strogo kontroliranim uvjetima, i po paprenoj cijeni od 900 do 2500 kuna. Zasada nije poznato koliko je vrijedno tržište legalnog kanabisa u Hrvatskoj, ali zbog restriktivnih zakona o uzgoju i proizvodnji kanabisa svrstavamo se uz bok drugim tranzicijskim državama članicama Europske unije.

Iako je europsko tržište marihuane i dalje maleno, posebice u usporedbi sa zemljama Sjeverne Amerike, veliko zanimanje postoji. Želju za investiranjem u taj sektor pokazali su pivski gigant Anheuser-Busch InBev te švicarska farmaceutska tvrtka Novartis AG koje su potpisale ugovor s kanadskom tvrtkom za legalni izvoz kanabisa Tilray Inc.

Zbog nedostatka edukacije i tvrdokornih predrasuda mnogi neupućeni kanabidiol smatraju drogom, dok znanstvenici ističu kako navedeni ekstrakt nije psihoaktivna tvar.

Sve više zemalja Unije razvija to očigledno vrijedno tržište putem promjena zakona ili veće tolerancije rekreativne upotrebe, primjerice u Češkoj i Portugalu kažnjavaju se samo kriminalne organizacije na crnom tržištu.

U rujnu prošle godine Hina je izvjestila kako tvrtka za istraživanje tržišta Euromonitor International predviđa da će do 2020. godine prodaja kanabisa na legalnom američkom tržištu doseći 16 milijardi dolara na godišnjoj razini, a smatraju da bi kroz 15 godina globalno tržište moglo doseći vrijednost od 200 milijardi dolara.

 

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version