Francuska i Nizozemska traže pooštravanje poslovnih i okolišnih standarda u trgovinskim sporazuma s EU

Francuska i Nizozemska objavile su zajednički dokument koji poziva na pooštravanje poslovnih i okolišnih standarda u trgovinskim sporazumima s EU-om.
Francuski predsjednik Emmanuel Macron inzistira na prihvaćanju Pariškog klimatskog sporazuma
 GONZALO FUENTES / AFP

Pariz i Haag izradili su prijedlog kojim se poziva EU da uvede veće uvozne carine zemljama koje izmiču obvezama održivog razvoja. Da pojednostavimo, Nizozemska i Francuska traže da sve one zemlje koje ne budu poštivale pravila zaštite okoliša ili Pariškog sporazuma iz 2016. godine plate više kako bi se njihova roba našla na europskom tržištu. Ugovori će osim sporazuma za zaštitu klime morati poštovati i konvenciju Međunarodne organizacije rada.

Također, dvije zemlje potiču Europsku komisiju da nastavi s planovima za ''Mehanizam prilagodbe ugljične granice” - nametanja uvoza iz zemalja koje nisu članice EU-a na temelju njihovih utjecaja na smanjenje ugljičnih emisija.

U dokumentu koji su zajednički sastavila francuska i nizozemska ministarstva trgovine, a u koji je FT imao uvid, stoji da bi se ''EU trebala zalagati za ambicioznija poglavlja (Trgovina i održivi razvoj) i osigurati provedbu”.

"Instrumenti trgovinske politike mogu pružiti dodatni utjecaj na primjenu međunarodnih standarda zaštite okoliša i rada - piše u njemu.

Poziv predstavlja neobičan savez Francuske i Nizozemske koja je tradicionalno otvorena prema slobodnoj trgovini. Nizozemska vlada trenutno je suočena s velikim protivljenjem sporazumu između EU i Kanade koji je u Donjem domu parlamenta početkom godine prošao vrlo tijesno. Francuska već dugo zadržava rezerve zbog konkurentskog pritiska koji liberalizacija trgovine može izvršiti na njezine poljoprivrednike i industriju. Trenutni poremećeni lanci opskrbe i nestašica lijekova zbog koronavirusa pojačali su argument francuskog predsjednika Emmanuela Macrona za ''suverenu'' Europu koja ulaže u visokotehnološku industriju i blokira pristup svom tržištu onima koji ne žele slijediti njena pravila.

Očekuje se da bi ova franko-nizozemska inicijativa mogla pokrenuti šire rasprave o tome kako će se EU postaviti u gospodarskoj i trgovinskoj politici nakon pandemije Covid-19. Trenutne ideje okreću se ka održivom razvoju i gospodarstvu.

Phil Hogan, povjerenik EU za trgovinu rekao je da će se morati uspostaviti ravnoteža i njegov argument je da ''nelojalna konkurencija'' može ugroziti tvrtke iz EU-a. Već se trgovinski sporazum sa zemljama Mercosura koji je Komisija ispregovarala u srpnju 2019. godine suočio s brojnim protivljenjima zemalja EU zbog zabrinutosti oko uništavanja Amazone i uvoza jeftine govedine koja konkurira lokalnim proizvođačima.

Nizozemska ministrica trgovine Sigrid Kaag i njen francuski kolega Jean-Baptiste Lemoyne rekli su prošlog mjeseca da rade na zajedničkom planu koji je sada finaliziran te će biti dostupan svim zemljama članicama u narednim danima.

Dokument sugerira da će se carine na uvoznu robu sniziti u skladu s napretkom zemalja u provedbi planova održivog razvoja koja vrijede u EU. A Bruxelles bi mogao povisiti carine ''u slučaju kršenja tih odredbi”.

U prijedlogu se poziva na poštivanje Pariškog klimatskog sporazuma kao osnovnog uvjeta svakog trgovinskog sporazum koji se mora održavati kao i ''ljudska prava''. Njihovi planovi odražavaju poteškoće u izmjeni postojećih trgovinskih sporazuma ali dokument kaže:

"U slučaju da se postojeći trgovinski sporazum EU moderniziraju i ispregovaraju, Pariški sporazum i njegove pravno obvezujuće obveze trebali bi postati bitni elementi.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 17:02