Grlić Radman: Zeleni plan nova je strategija rasta EU-a

Autor:

28.01.2020.

Croatian Minister of Foreign Affairs Grlic Radman (L) speaks with Cyprus Foreign minister Nikos Christodoulides ahead of EU foreign ministers emergency talks on Iran at the Europa building in Brussels on January 10, 2020. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)
Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman lijevo) i ciparski kolega Nikos Christodoulides

Hrvatsko predsjedništvo EU-a dat će svoj puni doprinos provedbi Europskog zelenog plana, nove strategije rasta EU-a, izjavio je u utorak u Bruxellesu hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

"Zeleni plan zapravo je naša nova strategija rasta. Strategija čiji je cilj transformiranje EU-a u područje prosperiteta, čiji gospodarski i socijalni razvoj ne nosi sa sobom velike emisije ugljikova dioksida", rekao je ministar Grlić Radman u svom obraćanju na konferenciji na visokoj razini o provedbi Europskog zelenog plana.

Konferenciju, na kojoj se okupilo oko 400 sudionika, organizirala je Europska komisija. Domaćin konferencije je izvršni potpredsjednik Komisije Frans Timmermans.

Ministar Grlić Radman je istaknuo da će pitanje provedbe Zelenog plana biti tema nekoliko sastanaka u različitim formatima Vijeća EU-a pod hrvatskim predsjedanjem.

Dodao je da ispunjavanje cilja o klimatskoj neutralnosti do 2050. neće biti lagana zadaća, pri čemu se mora paziti da nitko ne ostane po strani.

"Ne možemo ignorirati različite okolnosti u državama članicama, svi smo toga svjesni. Nisu sve države članice u istoj poziciji niti imaju iste mogućnosti za odgovor na ove izazove i zato moramo djelovati jedinstveno, zajedno s Komisijom i nijednu zemlju ne smijemo ostaviti po strani", rekao je ministar.

I Frans Timmermans u svom je govoru istaknuo socijalnu dimenziju Zelenog plana. "Moramo pokazati solidarnost s ljudima i regijama koje su uvelike ovisne o ugljenu. Ne bude li Zeleni plan socijalan, neće biti ni Zelenog plana", rekao je Timmermans.