Koja je bila tema tajnog sastanka europskih povjerenika i vodećih poduzetnika?

Autor:

  • Sarantis Michalopoulos/ EURACTIV.com

05.12.2018.

Joshua Roberts / REUTERS

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i američki predsjednik Donald Trump

Europljani moraju ostati ujedinjeni pred najvažnijim izborima u povijesti Europske unije, rekli su visokopozicionirani službenici direktorima najvećih europskih poduzeća na sastanku održanom prošloga tjedna iza zatvorenih vrata u Bruxellesu, saznao je Euractiv.com.

Bussiness Europe, glavna poslovna lobistička grupa EU održala je 27. studenog godišnji sastanak na kojem su se susreli direktori 20 najvećih poduzeća u Europske unije i visokih dužnosnika Europske komisije.

Novinari Euractiva kontaktirali su Bussiness Europe i europske dužnosnike kako bi saznali o čemu se raspravljalo na sastanku. Obje strane potvrdile su da se sastanak održao. Zastupnik grupacije Bussiness Europe rekao je da je cilj sastanka bio razmijeniti mišljenja predstavnika poduzeća i Europske komisije o aktualnim pitanjima poslovanja.

Ovogodišnji sastanak ugostio je potpredsjednik Europske komisije Jyrki Katainen, a predstavnici su raspravljali o pitanju industrijske politike, kako bi podržali ekonomski rast i otvorili nova radna mjesta, ali su i ostali u toku s trendovima digitalizacije i kružne ekonomije.

- S povjerenikom Pierre Moscovicem izvršni direktori su raspravljali o ekonomskoj situaciji u Europskoj uniji i Ekonomskoj i monetarnoj uniji te o oporezivanju poslovanja – rekao je predstavnik Bussiness Europe-a.

Grupacija se sastala i s Güntherom Oettingerom kako bi raspravila o Višegodišnjem financijskom okviru (MMF) nakon 2020. godine.  Razgovarali su i s povjerenicom Ceciliom Malmström o gospodarskim donosima Europske unije sa SAD-om i Kinom, i o nedavnim trendovima u Svjetskog trgovinskoj organizaciji te sporazumima o slobodnoj trgovini.

Međutim, anonimni izvor je za Euractiv izjavio da su povjerenici posebnu pažnju posvetili predstojećim izborima koji će se održati u svibnju, u jeku rastućeg populizma.

- Ovi će izbori biti najvažniji u povijesti Europske unije. (...) Važniji su od bilo kojih nacionalnih izbora - izjavio je jedan od povjerenika Komisije.

S njim se složio i njegov kolega koji je istaknuo važnost zajedništva svih proeuropskih struja, rekao je izvor iz Europske komisije koji je želio ostati anoniman.

Prema dostupnim informacijama, Malmström je rekla da Bruxelles želi popraviti svoje trgovinske odnose s Washingtonom ‘no ne vidi se danje svjetlo u tome’.

- Komisijski su službenici dobili dojam da se SAD protivi ujedinjenoj Europi – kazao je anonimni izvor. 

SAD gradi novi svjetski poredak

U međuvremenu, glavni tajnik SAD-a Mike Pompeo u Bruxellesu je održao govor ovoga četvrtka govoreći da Trumpova administracija gradi novi svjetski poredak koji podržava američko vodstvo i demokraciju.

Rekao je da SAD nije ‘napustio’ svoje prijatelje u međunarodnom okruženju, okomivši se pritom na Iran i Kinu.

Kineski ekonomski razvoj nije vodio prema demokraciji i regionalnoj stabilnosti, već prema represiji i regionalnoj provokaciji.

- Kina je kontinuirano koristila rupe u pravilima Svjetske trgovinske organizacije, nametnula ograničenja na tržištu, prisilila na prijenos tehnologije i ukrala intelektualno vlasništvo. Pritom zna da je stajalište svijeta nemoćno da zaustavi njezino orwellovsko kršenje ljudskih prava – rekao je Pompeo.

Pričajući o Iranu, rekao je da se SAD nije pridružio zajednici naroda nakon što se zapečatio sporazum o nuklearnoj razmjeni.

- Svoje su bogatstvo podijelili teroristima i diktatorima - kazao je, dodajući kako Tehran drži nekoliko američkih taoca, dok se Bob Levinson već 11 godina smatra nestalom osobom.

Američki službenici kritizirali su europske partnere, tvrdeći da oni ponekad krivo interpretiraju namjere SAD-a.

- Čak i naši europski prijatelji kažu da se ponekad ne ponašamo prema interesima slobodnog svijeta. To je u potpunosti pogrešno – Pompeo je naglasio.

Na listi vodećih predstavnika kompanija koji su prisustvovali razgovorima našli su se: voditelj partnerstva unutar EMEA regije za Google Jo Deblaere, glavni izvršni službenik Adecco grupe Bertrand Deroubaix, predsjednik Exxon Mobile za Europu Susanne Fiedler, regionalni generalni direktor Ubera u regiji EMEA Ilkka HämäläPresident glavni voditelj poslovanja u Siemensu Thomas Alexander te mnogi drugi.

Ovaj članak je u cijelosti preuzet s Euractiv.com i preveden na hrvatski.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version