Lagarde poziva EU da se protiv populista bori podizanjem standarda

Autor:

  • Jasmina Tomašević

15.02.2019.

FILE PHOTO: International Monetary Fund (IMF) Managing Director Christine Lagarde attends the World Economic Forum (WEF) annual meeting in Davos, Switzerland, January 23, 2019. REUTERS/Arnd Wiegmann/File Photo
Arnd Wiegmann / REUTERS

Čelnica MMF-a Christine Lagarde

Čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pozvala je institucije Europske unije da se više potrude oko podizanja životnog standarda građana bloka te da provedu dubinske reforme tržišta rada.

Christine Lagarde u četvrtak je izjavila kako populističke stranke sve uspješnije propituju blagodati integracije te da je potrebno provesti reforme kojima se Unija može uspješno boriti protiv nezadovoljstva građana ekonomskom situacijom.

Čelnica MMF-a i bivša francuska ministrica financija smatra da je pokretanje konvergencije i smanjenje jaza između bogatog sjevera i siromašnog juga nužno za osiguravanje gospodarskog rasta diljem EU i vraćanje povjerenja građana u europski projekt.

Lagarde predlaže državama članicama reformu tržišta rada koja bi išla u smjeru veće fleksibilnosti zapošljavanja, stvaranja povoljnijih uvjeta za ulaganja, posebice u inovacije, ali i financiranja raznih istraživanja i razvoja. Također ističe kako je potrebno reducirati količinu birokracije pri pokretanju ili vođenju poslovanja poduzetnika.

Istaknula je da su povećanje ulaganja u inovacije i olakšavanje financiranja rizičnog kapitala mjere koje bi samo u Italiji mogle dugoročno podići BDP za 5 posto.

Države poput Španjolske, Italije, Grčke, Portugala i Cipra bile su snažno zahvaćene financijskim krizama u 2008. godini te su uz pomoć Europske središnje banke i MMF-a oporavile svoja gospodarstva, no te zemlje se i dalje muče s velikom stopom nezaposlenosti mladih.

U Italiji, Grčkoj i Španjolskoj ta stopa prelazi 30 posto dok je u Njemačkoj i Nizozemskoj ona manja od 7 posto.

Hrvatska je također jedna od zemalja koja se bori s velikom nezaposlenošću među mlađom populacijom.  

Lagarde je izdvojila Portugal kao dobar primjer uspješnih strukturnih reformi koje su smanjile te nastavljaju smanjivati stopu nezaposlenosti mladih.

Međunarodni monetarni fond u listopadu je objavio izvještaj u kojem predviđa pad europske ekonomije u 2019. godini te se radilo o drugom takvom predviđanju u samo tri mjeseca. Za to su djelomično okrivili smanjenje potražnje diljem Europe.

U revidiranom izvještaj predviđa se ekonomski rast i to posebice za Njemačku kojoj se sada predviđa 1.3 posto rasta.

International Monetary Fund / Bloomberg

Screenshot

 

Takvi podaci stižu u tijeku velikih turbulencija oko izlaska Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije.

Britanska premijerka Theresa May u četvrtak je doživjela još jedan poraz kada je u parlamentu odbijen njezin Sporazum o Brexitu, što povećava nesigurnost oko izlaska predviđenog za 29. ožujka, ali i oko globalne gospodarske situacije, posebice u pogledu trgovinskih odnosa.