Moscovici naglasio da ne namjerava pregovarati s Talijanima o prijedlogu njihovog proračuna

Autor:

  • Benjamin Fox/ EURACTIV.com

09.11.2018.

European Economic Commissioner Pierre Moscovici meets with Italy's Economy Minister Giovanni Tria at the Treasury ministry in Rome, Italy October 18, 2018. REUTERS/Max Rossi
REUTERS

Talijanski ministar gospodarstva Giovanni Tria (lijevo) na sastanku s povjerenikom EK za gospodarstvo Pierreom Moscovicijem (desno)

Tijekom predstavljanja najnovijih predviđanja gospodarstva EU, Pierre Moscovici, povjerenik Europske komisije za ekonomske poslove, naglasio je da nije bilo moguće postići kompromis s talijanskom populističkom vladom oko proračunskih planova.

- Brine me riječ 'kompromis' - izjavio je Moscovici novinarima tijekom svog izlaganja, dodavši da nije spreman na pregovore o tom problemu.

U ekonomskoj prognozi Europske unije, predviđa da će predloženi proračun talijanske vlade prouzročiti smanjenje proračunskog deficita za 2019. godinu na 2,9 posto, tj.m na 3,1 posto u 2020. godini, čime će se oglušiti na granicu od 3 posto koju je postavila Europska komisija Paktom o stabilnosti i rastu.

Proračun, kojeg je predstavila talijanska populistička vlada, teži smanjivanju poreza i promjeni prethodnog plana smanjenja mirovina, iako je Giovanni Tria, talijanski ministar financija, naglašavao da neće biti 'niti kompromisa niti konflikta' s Europskom komisijom.

Moscovici je istaknuo kako su se glasine o talijanskom dugu proširile nakon objave nacrta proračuna.

Mario Centeno, predsjednik Euroskupine, u ponedjeljak je pozvao Italiju da osmisli prijedlog proračuna koji ''zadovoljava Europska fiskalna pravila'.

U međuvremenu, predviđa se usporavanje rasta gospodarstva u eurozoni, od 2,1 posto u 2018. godini na 1,9 posto u 2019., tj. 1,7 posto u 2020. godini.

Isti trend se očekuje u svih preostalih 27 članica EU, s prognozom rasta od 2,2 posto u 2018., 2,0 posto u 2019. i 1,9 posto u 2020. godini.

Malta i Irska bit će najjače rastuća gospodarstva Europske unije u 2019., a vjeruje se da će njihovo gospodarstvo porasti za gotovo 5 posto. S druge strane, Komisija predviđa rast gospodarstva Ujedinjenog Kraljevstva za samo 1,2 posto u 2019., godine u kojoj planira formalno izaći iz Europske unije.

Moscovici je izjavio da su 'osnove europskog gospodarstva čvrste', te da će sve države članice sljedeće fiskalne godine iskusiti različite stope gospodarskog rasta.

Dodao je da će nezaposlenost diljem Europe nastaviti padati na najnižu razinu od financijske krize 2008. i 2009. godine, dok će se javni dug eurozone smanjiti, a deficit ostati ispod 1 posto BDP-a. Međutim, povjerenik je upozorio da se europsko gospodarstvo suočilo s 'međusobno povezanim negativnim rizicima' koji ukazuju kako je došlo do 'učvrščivanja financiranja na međunarodnoj razini', koje proizlazi iz pregrijavanja američkog gospodarstva. Naime, predviđa se usporavanje svjetskog rasta od 4 posto, koliko ga ima sada, na 3,8 posto, koliko se predviđa za 2019. godinu.

Trgovinske napetosti između SAD-a i Kine kratkoročno predstavljaju rizik, rekao je Moscovici, dodavši da 'trenutno usporavanje svjetskog gospodarstva utječe i na izvoz i povjerenje koje imaju europska poduzeća'.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version