Najavljen globalni sporazum o investicijama između Kine i EU

Autor:

26.03.2019.

French President Emmanuel Macron, German Chancellor Angela Merkel and European Commission President Jean-Claude Juncker welcome Chinese President Xi Jinping at the Elysee Palace in Paris, France, March 26, 2019. REUTERS/Philippe Wojazer TPX IMAGES OF THE DAY
Philippe Wojazer / REUTERS

Jean-Claude Juncker, predsjednik Europske komisije, francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemačka kancelarka Angela Merkel i kineski predsjednik Xi Jinping (slijeva)

Francuska i Kina izrazile su u utorak potporu sklapanju "globalnog sporazuma o investicijama" između EU-a i Kine, u zajedničkoj deklaraciji predsjednika Emmanuela Macrona i Xi Jinpinga, te obećale da će zajednički raditi na zaštiti okoliša.

"Dvije zemlje podržavaju brzo sklapanje ambicioznog globalnog sporazuma o investicijama između EU-a i Kine, uključujući pristup tržištu i zaštitu ulaganja, u duhu uzajamne i recipročne koristi", navodi se u tekstu usvojenom u povodu Xijeva posjeta Francuskoj.

Deklaracija je potpisana u trenutku dok neke europske zemlje, kao i SAD, izražavaju zabrinutost u vezi kineskih akvizicija u Europi i predbacuju Pekingu da ne jamči pravedan tretman stranim ulaganjima na svojem teritoriju.

Kina je od 2010. uložila najmanje 145 milijarda eura u Europi, no u zadnje vrijeme sve manje, dok neke europske države uvode strože mjere kako bi ograničile kineska ulaganja. Kineska ulaganja u Europu su 2016. godine iznosila 37,2 milijarda eura, da bi 2017. pala na 29,1 milijarda, a 2018. na 17,3 milijarda eura, po podacima američke Rhodium grupe.

Kina je sredinom ožujka usvojila zakon o stranim ulaganjima koji bi trebao jamčiti ravnopravan tretman kineskih i stranih tvrtki, ponajprije kada je riječ o dodjeli državnih ugovora, te spriječiti prisilne transfere tehnologije. No strani investitori i dalje su isključeni iz pedesetak osjetljivih sektora.

Premda su pozdravile taj napredak, europske i američke tvrtke u Kini ocijenile su da taj zakon nije dovoljan i da ima previše nedorečene odredbe koje Kini omogućuju da "može jednostrano djelovati protiv nekog stranog partnera ili investitora", po Europskoj trgovačkoj komori u Pekingu.

Macron je zatražio od Kine da "poštuje europsko jedinstvo". "Suradnja donosi više od sukoba, i možemo više dobiti otvaranjem nego zatvaranjem", rekao je Macron nakon sastanka s Xijem, te njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsjednikom EK Jean-Claudom Junckerom.

Taj sastanak, prvi puta u takvom formatu koji je predložila Elizejska palača, imao je za cilj pokazati zajedništvo Europljana, koji su ponekad podijeljeni o stajalištu koje treba zauzeti naspram Kine. "Među nama postoje razlike.. nitko među nama nije naivan", naglasio je francuski predsjednik. "Ali poštujemo Kinu i naravno očekujemo od naših velikih partnera da i oni poštuju jedinstvo Europske unije kao i vrijednosti koje nosi", dodao je.

Njemačka kancelarka pozvala je na više reciprociteta. Novi Put svile važan je projekt, i "mi Europljani želimo tu odigrati ulogu", ali "to treba dovesti do reciprociteta a pomalo ga teško nalazimo", rekla je Merkel.

Emmanuel Macron i Xi Jinping obećali su također da će "zajednički raditi na tome da se svijet trgne u pogledu smanjivanja bioraznolikosti", a Kina će 2020. biti domaćinom konferencije UN-a o bioraznolikosti koja bi trebala biti važna etapa u borbi za zaštitu okoliša u svijetu. U zajedničkoj deklaraciji, obećali su da će se boriti protiv ekološkog kriminala, posebice krivolova i krijumčarenja biljnih i životinjskih vrsta kojima prijeti izumiranje, kao i zagađenja plastikom.

Ponovivši svoju predanost borbi protiv klimatskih promjena na međunarodnoj razini, izrazili su također volju da i dalje daju "zamah i mobiliziraju" u tom pogledu. Obećali su da će provesti Pariški sporazum o klimi u svim njegovim aspektima i do 2020. predstaviti svoju dugoročnu strategiju razvoja s niskim emisijama stakleničkih plinova do polovice stoljeća.

Nastavit će isto tako dijalog o održivom korištenju pomorskih resursa Antarktike, uključujući uspostavu zaštićenog pomorskog pojasa.