Njemačka i Francuska donijele Manifest za europsku industrijsku politiku 21. stoljeća

Autor:

20.02.2019.

French Economy Minister Bruno Le Maire, Luxembourg's Finance Minister Pierre Gramegna and Germany's acting Finance Minister Peter Altmaier attend a eurozone finance ministers meeting in Brussels, Belgium, February 19, 2018. REUTERS/Francois Lenoir - RC1EC41EBF60
Francois Lenoir / REUTERS

Francuski ministar ekonomije Bruno Le Maire, luksemburški ministar financija Pierre Gramegna i njemački ministar ekonomije Peter Altmaier

Njemačka i Francuska u utorak su usvojile “Manifest za europsku industrijsku politiku koja odgovara 21. stoljeću”.

Ministri ekonomije dviju zemalja Peter Altmaier i Bruno Le Maire naglasili su kako će tako definiranu politiku voditi njihove dvije zemlje, ali je inicijativa otvorena svim članicama EU koje se žele priključiti. Kao primjer suradnje istaknuli su zajedničko ulaganje - Njemačka milijardu eura, a Francuska 700 milijuna - u izgradnju europske tvornice baterijskih ćelija za električna vozila. Jer, ističu, EU ne smije dopustiti da zaostane u razvoju novih tehnologija kao što su umjetna inteligencija i električna mobilnost. U slučaju ove posljednje grane od presudne je važnosti za budućnost europske industrije da se očuva liderstvo u proizvodnji automobila.

U manifestu stoji: “Ako Europa želi biti proizvođačka sila i u 2030. godini, trebamo autentičnu europsku industrijsku politiku. Izbor je jednostavan: ujediniti naše snage ili dozvoliti da naša industrijska baza i kapaciteti postupno nestanu”. Berlin i Pariz pozivaju da “ambiciozna europska industrijska strategija bude ključni prioritet sljedeće Europske komisije. Da bismo uspjeli treba nam puno više strateškog razmišljanja nego u prošlosti”.

Manifest definira tri stupa europske industrijske strategije:

  1. Ogromno ulaganje u inovacije: kreirati europsku strategiju za financiranje tehnologije; opredjeljenost za rizične tehnološke projekte; postati svjetski lider u umjetnoj inteligenciji; osigurati proizvodnju prijelomnih tehnologija; osigurati podršku financijskog tržišta inovacijama u industriji
  2. Prilagodba regulatornog okvira (za uspjeh je ključno da europske kompanije budu sposobne konkurirati na globalnoj razini): uzeti u razmatranje državnu kontrolu i potpore (što traži njemačka industrijska strategija koju je Altmaier nedavno objavio, a Euractiv.hr objavio) posebno na planu istraživanja; poboljšanje sadašnjih pravila spajanja; procijeniti pravo Vijeća EU da odbije odluke Komisije;
  3. Učinkovite mjere zaštite: osigurati punu provedbu nedavno dogovorenog europskog okvira nadzora stranih ulaganja; recipročni mehanizmi za javne nabave prema trećim zemljama (pravila koja vrijede na njihovom tržištu za europske tvrtke postaviti njihovim tvrtkama na europskom tržištu); neprestano nadzirati i prilagođavati prema potrebama našu trgovinsku politiku kako bismo obranili stratešku autnomiju.

Povod ovom zajedničkom poteza Berlina i Pariza je nedavna odluka Europske komisije da blokira predloženo spajanje francuskog proizvođača vlakova Alstoma i poslovanja sa željeznicama njemačkog industrijskog diva Siemensa. Odbijenica je potaknula žustru raspravu o propisima o tržišnoj utakmici za koje kritičari kažu da su zastarjela zbog sve izraženije konkurencije kineskih giganata.

I njemačka kancelarka Angela Merkel jučer je poručila kako Europa mora promisliti o svojim pravilima kad je riječ o tržišnoj konkurenciji ako želi stvarati kompanije koje mogu igrati značajniju ulogu na globalnoj sceni. I s druge strane sačuvati svoja tehnološka znanja i prednosti od preuzimanja.

Kritičari ističu da bi promjena pravila o konkurentnosti dovela do jedne vrste protekcionizma protiv kojeg se EU otvoreno bori. No, zagovornici stajališta Pariza i Berlina smatraju da je ključno prilagoditi se promjenama na globalnom tržištu u kojem sve veću ulogu igraju moćne kineske kompanije koje se ne ponašaju po pravilima tržišne ekonomije.

Ne treba zanemariti da je riječ o još jednom proeuropskom zajedničkom koraku Njemačke i Francuske koje se ne slažu oko elemenata unutarnjeg uređenja eurozone, ali očito u potpunosti dijele interese kad je riječ o zaštiti EU pred stranim predatorima.

Njemačka i Francuska šire svoju suradnju i na, za obje zemlje vrlo unosnu trgovinu oružjem, kao je potvrdila glasnogovornica njemačke vlade. Dvije su zemlje imale spor oko pitanja izvoza oružja u Saudijsku Arabiju nakon što je ta autoritarna zemlja optužena za ubojstvo novinara Jamala Khashoggija u svom konzulatu u Istanbulu. Berlin je smatrao da bi zbog toga trebalo zaustaviti izvoz oružja. Dogovor o smjernicama bi trebao izbjeći slične sporove.