Njemačka industrijska strategija: Vlada će preuzimati udjele u strateškim kompanijama

Autor:

  • Karla Juničić

06.02.2019.

German Economy Minister Peter Altmaier presents the national industry strategy for 2030 during a news conference in Berlin, Germany, February 5, 2019. REUTERS/Fabrizio Bensch
Fabrizio Bensch / REUTERS

Njemačka bi mogla preuzeti udjele u kompanijama radi sprečavanja stranih preuzimanja u nekim ključnim tehnološkim sektorima, izjavio je njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier predstavljajući dokument 'Nacionalna industrijska strategija 2030'.

Altmaier je izjavio da je strategija usmjerena na održavanje i nadogradnju prosperiteta koji je Njemačka ostvarila u posljednjih 70 godina. U današnjem konkurentnom tržištu, u kojem prednjače SAD, Kina i druge azijske zemlje, Altmaierov prijedlog cilja pokrenuti diskusiju o industrijskoj strategiji u cijeloj Europi.

Prema ministru njemačku ekonomiju posebice brinu strana preuzimanja nekih ključnih tehnoloških tvrtki. Strane tvrtke, posebice one kineske, narušavaju proizvodnu bazu na kojoj se gradi veći dio njemačkog gospodarstva, tvrdi se u izvješću strategije.

Najvažniji dio strategije je prijedlog za stvaranje 'investicijskog fonda' s ciljem zaštite tehnoloških kompanija. Predstavljanjem strategije Altmaier je naglasio da država ne bi smjela intervenirati u tržišna kretanja, no zbog trenutnih globalnih kretanja bit će primorana na to.

- Država bi mogla privremeno preuzeti udjele u kompanijama, ne zato da ih na dulji rok nacionalizira i vodi već da prevenira rasprodaju ključnih tehnologija i njihov odlazak iz zemlje – rekao je Altmaier na konferenciji za novinare.

Napomenuo je da pekinški plan 'Made in China 2025' potiče domaći razvoj tehnologija no istovremeno provodi akviziciju tvrtki u inozemstvu. Primjer je njemačka tvrtka za robotiku Kuka koju je otkupio kineski proizvođač električnih uređaja Midea u 2016

Izjavio je da je opstanak tvrtki kao što su Thyssenkrupp, Siemens, Deutsche Bank i njemačkih proizvođača automobila u nacionalnom interesu. Država već ima dionice nekih tvrtki poput Detusche Telekom, Deutsche Post i vlasnik je željezničke tvrtke Deutsche Bahn, a sada ' joj se mora omogućiti da sudjeluje u tehnološkim kompanijama'.

- To je temeljno pitanje za njemačku politiku, to nije samo gospodarsko pitanje, nego pitanje koje ima veliko značenje za koheziju zemlje i legitimnost demokratskog sustava -  kazao je.

Detalji o industrijskoj strategiji pojavili su se ranije ovog tjedna u njemačkim novinama Die Welt. Planom se poziva na povećanje udjela proizvodnje u gospodarstvu s 23,4 posto na 25 posto i povećanu državnu potporu za devet ključnih industrijskih sektora kao što su kemijska industrija, inženjering, medicinski uređaji, zrakoplovna industrija, proizvodnja automobila, posebno kad je riječ o baterijama za električna vozila. Također je spomenuto da Njemačka treba ostati tehnološki konkurentna u područjima kao što je umjetna inteligencija i 3D print. Prijedlozi za pomoć ključnim njemačkim sektorima uključuju jeftiniju energiju, konkurentni porezni sustav i ublažavanje monopolskih zakona kako bi se njemačkim tvrtkama olakšalo spajanje i postajanje 'nacionalnim prvacima'.

Pitanje 'nacionalni prvaka'

Prošlog četvrtka, Altmaier, kojeg inače smatraju jednim od najpovjerljivijih saveznika kanclerke Angele Merkel, u njemačkom je Bundestagu izjavio da Europska unija treba dopustiti stvaranje 'europskih prvaka'. 

- Zato moramo...razmotriti koje su prilagodbe potrebne u našem zakonu o tržišnom natjecanju – izjavio je Altmaier. Upravo dana, u srijedu, EK je onemogućila spajanje dvaju industrijskih divova, njemačkog Siemensa i francuskog Alstoma.

Prilikom stvaranja nacionalnih prvaka cilj Njemačke bit će približiti se Francuskoj što je potvrđeno izjavom njegovog francuskog kolege Bruna Le Mairea koji je također pozvao na reviziju pravila tržišnog natjecanja u Europskoj uniji.

Prilikom predstavljanja strategije, Altmaier, koji smatra da bi Njemačka trebala igrati snažniju ulogu u međunarodnim financijama i bankarstvu, nije htio specifično komentirati nagađanja da bi se Deutsche Bank mogao spojiti s Commerzbankom. Izrazio je zabrinutost jer Njemačka nije stvorila nove kompanije koje se mogu natjecati protiv velikih svjetskih protivnika što dovodi 'de facto do isključivanja iz značajnog i rastućeg svjetskog tržišta'.

Uplitanje države

Kritičari smatraju da se novi strateški plan protivi slobodnoj tržišnoj ekonomiji te slično kineskom modelu nastoji osigurati Njemačkoj ekonomsko i tehnološko vodstvo u Europi.

Njemački ekonomist Lars Feld je izrazio strah da plan predstavlja 'radikalni preokret njemačke ekonomske politike' nadodavši da je pozivanje na europske prvake 'napad na politiku tržišnog natjecanja EU'.

- Dopustili smo previše udruživanja, pa je pogrešno mijenjati pravila kako bi se omogućila još veća udruživanja – izjavio je Feld

Kritičari upozoravaju da bi bez protuteže Ujedinjenog Kraljevstva, Francuska i Njemačka mogle natjerati Europsku uniju na promjenu gospodarskih politika koje bi mogle naštetiti potrošačima stvaranjem nepovoljnih monopola.

- Ranije smo bili zabrinuti da će Njemačka, ako Ujedinjeno Kraljevstvo napusti EU, biti izoliranija u obrani liberalizma od anti-tržišnih politika. Ali sada izgleda da će Njemačka biti pokretač takvog neprijateljstva na slobodnom tržištu – rekao je Feld.

U kolumni za nedjeljno izdanje Die Welta, Altmaier je odbacio kritike prema kojima njegova 'industrijska strategija 2030' zagovara protekcionizam i masovno uplitanje vlade u gospodarstvo.

- Država može samo gurnuti ili potaknuti gospodarstvo, rekao je Altmaier nadodavši da 'ulaganja moraju doći iz privatne ekonomije'.