Održavanje elana u novom partnerstvu između EU i Afrike

Autor:

  • Neven Mimica

21.01.2019.

Jean-Claude Juncker, Paul Kagame
Etienne Ansotte / EU/Etienne Ansotte: Ured povjerenika Nevena Mimice

Povjerenik Neven Mimica, predsjednik EK Jean Claude Juncker, predsjedavajući član Komisije Afričke Unije Moussa Faki Mahamat, predsjednik Ruande Paul Kagame

Autor teksta je Europski povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj. Svi stavovi istaknuti u ovom tekstu osobni su stavovi autora i ne održavaju nužno stav redakcije Euractiv.hr-a.

Ovaj tjedan ću sudjelovati na prvom ministarskom sastanku Europske unije i Afričke unije. U doba kada odnos Afrike i Europe višestruko napreduje, taj sastanak pruža važnu priliku da se zadrži trenutna pozitivna dinamika kao rezultat našega napornoga rada.

Prije više od godinu dana, u studenome 2017.godine, održali smo zadnji sastanak na vrhu Afričke unije i EU-a u Abidjanu, u Obali Bjelokosti. Odredili smo viziju za budući odnos EU-a i Afrike. Viziju za dinamičnije i modernije partnerstvo koje omogućava da se naš zajednički glas i utjecaj odraze na globalna pitanja koja su za nas od najvećega značaja.

Afrika je kontinent koji se mijenja i koji postaje sve važniji akter na međunarodnoj sceni, sve više uvjeren u svoju sposobnost suočavanja s globalnim gospodarskim, sigurnosnim i političkim izazovima. Dok je Europa i dalje glavni trgovinski i razvojni partner Afrike te njezin najveći ulagač, nekoliko novih globalnih aktera pojačava svoju prisutnost na tom kontinentu. Stoga je bilo vrijeme da Europa udvostruči svoje napore i suradnju s Afrikom kako bismo unaprijedili odnose između naših dvaju kontinenata.

U rujnu prošle godine, predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker je pokrenuo novi 'Savez Afrike i Europe za održiva ulaganja i radna mjesta'. Taj je Savez bio ključan korak unaprijed koji je udahnuo život viziji i obvezama iz Abidjana s ciljem unaprjeđivanja naših gospodarskih odnosa i boljeg učinka naših zajedničkih napora.

Tek tri mjeseca nakon pokretanja, analizirali smo naš napredak u pogledu Saveza na Forumu na visokoj razini o Europi i Africi u Beču netom prije božićne stanke, čime smo uspješno završili godinu.

Na Forumu je bilo snažne retorike. Kada to kažem, mislim prije svega na Moussu Fakija, predsjedavajućeg člana Komisije Afričke Unije, čiji je govor bio provokativan, ali istinit.

- Napustite tu stereotipnu ideju o Africi kao o nesretnome području na kojemu se Europa, Kina ili neki drugi mogu slobodno boriti za utjecaj! Mi biramo naša partnerstva i stvaramo uvjete na temelju uzajamnoga interesa i koristi. Nemojte se odnositi prema čitavome kontinentu kao prema djetetu. - rekao je Moussu.

Međutim, mi se ne oslanjamo samo na snažnu retoriku, već i na snažna djela. Prvi projekti u okviru našega Saveza su već započeli.

Jedan od najavljenih projekata bio je Instrument za financiranje na temelju podjele rizika NASIRA – prvo jamstvo u okviru našega Plana za vanjska ulaganja. 75 milijuna eura iz EU fondova ćemo iskoristiti kako bismo njime generirali i do deset puta veći iznos i na taj način pomogli pri posuđivanju novca onim afričkim poduzetnicima koji imaju poteškoća u tom pogledu. Time će se otvoriti do 800.000 radnih mjesta za one kojima je to najpotrebnije.

Poljoprivreda je također u središtu naših zajedničkih napora. Postoje velika potreba i velik potencijal za više ulaganja u poljoprivredu u Africi. Zbog toga smo najavili novi Kapitalni fond za agrobiznis (ABC Fund) u iznosu od 45 milijuna EUR koji će malim poljoprivrednicima olakšati pristup kapitalu. Očekujemo da će se tim fondom ostvariti više od 200 milijuna EUR ulaganja te da će biti od koristi za 700,000 kućanstava u ruralnim područjima.

Od trgovanja starih Grka u Sredozemnom moru pa sve do Puta svile koji je povezivao istok i zapad, povijest nas uči da je trgovina važan pokretač rasta i razvoja. Kontinentalno područje slobodne trgovine u Africi ima golem potencijal, no ono u 22 afričke zemlje tek treba biti ratificirano kako bi stupilo na snagu. U Beču sam s Gospodarskom komisijom Ujedinjenih naroda za Afriku potpisao ugovor vrijedan 3 milijuna EUR s ciljem razvoja analize utemeljene na dokazima o kontinentalnom području slobodne trgovine u Africi. Siguran sam da će to pomoći u pregovorima i ratifikaciji tog trgovinskog sporazuma.

Iako je sve navedeno od iznimne važnosti, veliku razliku čine i međuljudski kontakti i prijenos znanja. Zbog toga smo u okviru Saveza osnovali brojne radne skupine čija je zadaća pomoći našim dvama kontinentima i narodima pri suradnji u područjima od strateškog značaja kao što su to poljoprivreda, digitalno gospodarstvo, promet i energetika.

Već smo imali prilike čuti preporuke Radne skupine za ruralnu Afriku. Tada smo ujedno i prvi put saslušali vanjsku skupinu afričkih i europskih stručnjaka za poljoprivredu i poljoprivredno-prehrambeni sektor. Također smo pokrenuli Radnu skupinu za digitalno gospodarstvo kako bismo okupili čelnike i stručnjake s oba kontinenta u cilju panafričke digitalne integracije.

Pri kraju ovog teksta prisjećam se riječi predsjednika Ruande Kagamea, koji je istaknuo važnost mjerenja našeg uspjeha ne samo kroz statistiku o migracijama, već kroz činjenicu da će stvaranje radnih mjesta u Africi potaknuti rast u Europi.

Ove riječi ne mogu biti točnije. Upravo to je ono na čemu radimo.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version