Oettinger upozorava Pariz da će Komisija tolerirati deficit od 3,2 samo jednom

Europska unija će biti spremna prihvatiti francuski proračunski prijedlog za sljedeću fiskalnu godinu samo pod uvjetom da tako visoki deficit bude iznimka, a ne pravilo, javlja povjerenik Europske komisije za proračun Gunther Oettinger.
Povjerenik Europske komisije za proračun Günther Oettinger
 Profimedia, Alamy

Francuska je prošloga tjedna najavila da će deficit budućeg proračunskog prijedloga biti osjetno veći od onoga kojeg je inicijalno planirala administracija Emmanuela Macrona. Naime, kako bi odgovorio na rastuće zahtjeve prosvjednika 'žutih prsluka', francuski je predsjednik povisio proračunski deficit s 2,8 na 3,2 posto.

- U ovim iznimnim uvjetima, spremni smo tolerirati nacionalni proračun s deficitom iznad 3 posto, ali samo kao jednokratnu iznimku. Međutim, taj se trend ne smije nastaviti i nakon 2019. godine – rekao je Oettinger u razgovoru s novinarima medijske kuće Funke.

Oettinger je rekao da je Macron 'priznao poraz' objavivši proračunski prijedlog koji predviđa deficit veći od 3 posto.

- Macron i dalje ostaje veliki zagovaratelj europskoga projekta – dodao je povjerenik.

Bruxelles je prije nekoliko tjedana odobrio proračunski prijedlog Francuske, stoga Komisija neće ponovno pokretati postupak revizije, izjavio je Oettinger.

- U ovom je trenutku ključno da Macron nastavi provoditi svoju reformu, osobito u kontekstu tržišta rada, kako bi francusko gospodarstvo nastavilo rasti – zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:47