Pismo zabrinutih ministara gospodarstva stiže u Bruxelles: ''Pod hitno je potreban akcijski plan za tržišno natjecanje''

Europska povjerenica i sada potpredsjednica Komisije, Margrethe Vestager, specijalizirana za tržišno natjecanje i digitalni razvoj,obećala je u prosincu da će preispitati pravilnik o tržišnom natjecanju, prije no što je u siječnju rekla da će taj proces ipak ''potrajati neko vrijeme''. No, veliki europski igrači nemaju vremena za čekanje, pa su odlučili ubrzati cijeli proces.
Francuski ministar gospodarstva Bruno Le Maire i njegov njemački kolega Peter Altmaier
 STEPHANE DE SAKUTIN / AFP

Ministri gospodarstva Francuske, Njemačke, Italije i Poljske su odlučili poslati pismo u kojem zahtijevaju od Vestager da Europa napokon izradi novi akcijski plan za industriju.

''Efektivan okvir za natjecanje je neophodan za kompanije kako provele inovacije, postale produktivnije i ponudile nove proizvode potrošačima, te kako bi osvojile nova tržišta u inozemstvu'' – napisali su.

Dakle, potpisnici pisma su predvodnici trenutne nove industrije: Peter Altmaier, krojač njemačke industrijske strategije koja veliki naglasak stavlja na mogućnost vladinih preuzimanaj udjela u kompanijama radi sprečavanja stranih preuzimanja u nekim ključnim tehnološkim sektora; Bruno Le Maire, koji nakon uspjeha na domaćem francuskom području želi uspostaviti oporezivanje digitalnih kompanija (GAFA – Google, Apple, Facebook Amazon) na globalnoj razini; talijanski ministar Stefano Patuanelli te poljska ministrica Jadwiga Emilewicz.

Traže od Vestager da ozbiljno požuri jer se ''priroda globalne konkurencije promijenila'' , a europske kompanije su primorane natjecati se s ''stranim kompanijama koje uživaju pogodnosti državne potpore ili zaštićenih domaćih tržišta''.

Ministri navode pet točaka zahtjeva. Ona prva zahtjeva evaluaciju i modernizaciju trenutnih smjernica za procjenu horizontalnih spajanja i za definiranje mjerodavnog tržišta kako bi se osigurala pravedna i neometana konkurencija te kako bi se ojačalo europsku industriju bez negativnog utjecaja na domaće tržište. Drugo je stvaranje prijedloga za definiciju ''digitalne platforme od najveće važnosti za konkurenciju" na europskoj razini koji će odrediti pozicioniranje digitalnih kompanija na europskom tržištu kojim već dominiraju one strane. Treće, žele jasnije smjernice za europske tvrtke i poduzetnike do koje razine im je dopuštena suradnja u cilju jačanja ''djelovanja na stranim tržištima i jačanja prekograničnog europskog sudjelovanja u globalnim lancima vrijednosti''.

Na institucionalnoj razini navode prijedlog o osnivanju savjetodavnog odjela Komisije ili neovisnog znanstvenog stručnog tijela koji će savjetovati i podržati Odbor za tržišno natjecanje (DG COMP) kako bi se ojačala rasprava o politici tržišnog natjecanja sa zemljama članicama. Također, pod peti zahtjev, traže veću suradnju DG COMP-a s drugim stručnim odborima Komisije.

Pismo potječe iz europskih ekonomija koje se okreću ka novim tehnologijama i novim oblicima poslovanja te sukladno s time zahtijevaju nove industrijske strategije koje bi točno procijenile do koje razine se njihove kompanije mogu umrežavati, provoditi akvizicije, spajati se, primati državne potpore itd. Prisjetimo se samo da je Vestager bila ta koja se uprotivila spajanju francuske kompanije Alstom s njemačkom Siemens. Kompanije su htjele napraviti od željezničkog prometa ono što je Airbus napravio od zračnog: stvoriti europskog giganta koji bi se mogao natjecati s najvećima na svijetu. Ali, takav div bi tržišno naštetio manjim poduzetnicima i tvrtkama, te krajnjim potrošačima prema procjeni Komisije koja je to i zabranila.

Sada kada je Vestager, zvijezda europskih liberala, osvojila veće zakonodavne ovlasti postala i potpredsjednica Europske komisije zadužena za digitalnog doba, smatraju da će imati i veće kompetencije u ''osiguravanju dugoročnih industrijskih izazova EU'' i donijeti nova pravila tržišnog natjecanja.

Zato, prijedlog akcijskog plana Komisije mora biti dovršen do kraja 2020. godine u suradnji sa svim državama članicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:05