Povjerenik Moscovici: 'Europska kriza je kriza nejednakosti, rješenje mora krenuti od proračuna'

Autor:

  • Euractiv.com

26.09.2018.

European Economic and Financial Affairs Commissioner Pierre Moscovici speaks during a news conference in Brussels, Belgium August 20, 2018. REUTERS/Francois Lenoir
REUTERS

Pierre Moscovici

Rješenje Europske unije za zaustavljanje rastućeg populizma unutar njezinih granica mora krenuti od proračuna koji će međusobno približiti države članice i riješiti problem gospodarske nejednakosti zbog koje Unija puca po šavovima, izjavio je u utorak jedan od dužnosnika.

"Ako se želimo uhvatiti u koštac s izazovom populizma, gorućim pitanjem nejednakosti, presudno je usvojiti proračun eurozone", rekao je europski povjerenik za ekonomske poslove Pierre Moscovici u intervjuu koji je dao na marginama Opće skupštine UN-a.

"Vrlo sam zabrinut zbog (populizma). Mislim da ozbiljno ugrožava naša demokratska društva, liberalnu demokraciju, vladavinu prava i europske vrijednosti. Napredak u procesu europskih integracija nužan je rješavanje tog problema", kazao je Moscovici nakon razgovora u Europsko-američkoj gospodarskoj komori u New Yorku.

Donošenje proračuna eurozone pridonijelo bi reformama i ojačalo približavanje gospodarstava država članica, što bi pomoglo u rješavanju financijski stresnih točaka koje ne utječu na sve države članice jednako.

Unatoč napetostima, europska gospodarska situacija se stabilizirala. Procjenjuje se da će se u 2018. i 2019. godini gospodarski rast zadržati na oko 2 posto, kazao je Moscovici.

"Europska kriza više nije gospodarska kriza. Radi se o krizi nejednakosti, političkoj krizi, krizi rezultata. Moramo postizati bolje rezultate. To je ono bitno u reformi eurozone. Ona nije tehničke, već izrazito političke prirode", rekao je Moscovici.

Primjerice, zbog populističke politike talijansko je gospodarstvo, kao treće po veličini u Europi, u opasnosti od kršenja europskih financijskih pravila i stvaranja dodatnih napetosti unutar Unije.

Čelnici krajnje desne Lige i protusistemskog Pokreta 5 zvijezda u talijanskoj vladi od formiranja koalicije u lipnju obećavaju veću javnu potrošnju i niže poreze, unoseći time nemir na tržišta, kao i u institucije u Bruxellesu.

 

Rim mora svoj proračun predstaviti do 15. listopada. Uz postojeći javni dug Italije koji iznosi 132 posto BDP-a i drugi je najveći u eurozoni, visoki deficit izazvao bi dodatnu zabrinutost tržišta u njezinu sposobnost otplate dug.

"Oni su na potezu", kazao je Moscovici. "Moja poruka je da smanjivanje strukturnog deficita nije u njihovom interesu. To nije samo njihova dužnost. Time će smanjiti javni dug što će omogućiti razvoj ulaganja u gospodarstvo".

Upitan da objasni zašto smatra da će u gospodarskom okruženju koje je i dalje "snažno i pouzdano" prevagnuti negativni rizici, Moscovici je odgovorio:

"U trgovinskim sukobima svi su na gubitku", te dodao: "Takva situacija je besmislena i značajno narušava tj. predstavlja negativan rizik za rast svjetskog gospodarstva".

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version