Trošak rada u trećem kvartalu u EU porastao 2.7, a u Hrvatskoj 7.6 posto

Autor:

21.12.2018.

Zagreb, 041218. Markov trg.
Sabor.
Redovita sjednica Sabora na kojoj se raspravlja o paketu mirovinskih zakona.
Na fotografiji: Marko Pavic, ministar rada i mirovinskog sustava.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić u Saboru

Troškovi rada po satu porasli su u Europskoj uniji u trećem tromjesečju za 2,7 posto na godišnjoj razini, dok je u Hrvatskoj rast iznosio 7,6 posto i bio sporiji u odnosu na 9,9-postotni rast u prethodnom kvartalu, pokazuje izvješće Eurostata.

Na razini Europske unije kalendarski prilagođeni troškovi rada po satu porasli su u trećem tromjesečju za 2,7 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, izračunali su u Eurostatu. Istu stopu rasta zabilježili su prema revidiranim Eurostatovim podacima i u razdoblju od travnja do lipnja.

Pritom su troškovi plaća u trećem tromjesečju uvećani 2,7 posto na godišnjoj razini, a troškovi doprinosa 2,4 posto.

Među pojedinim sektorima najviše su u EU i u trećem kvartalu porasli ukupni troškovi rada po satu u građevinskom sektoru, za 3,3 posto. Slijedi uslužni sektor sa stopom rasta troškova od 2,8 posto, te industrija s 2,6 posto.

U eurozoni su ukupni troškovi rada po satu u razdoblju od srpnja do rujna porasli 2,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. To je nešto snažniji rast nego u prethodnom tromjesečju kada su prema revidiranim Eurostatovim podacima uvećani 2,3 posto.

Pritom su troškovi plaća porasli 2,4 a troškovi doprinosa 3 posto.

Građevinski i uslužni sektor eurozone bilježili su identičnu stopu rasta troškova rada po satu, od 2,9 posto. Na zadnjem je mjestu industrija s 2,2 postotnim rastom troškova rada po satu.

Među zemljama EU-a, čijim je podacima Eurostat raspolagao, najsnažniji je rast troškova rada po satu u trećem tromjesečju zabilježila Rumunjska, za 13,9 posto. Slijede Latvija s 13,2 posto i Litva s 10,7 posto.

U Hrvatskoj su kalendarski prilagođeni troškovi rada po satu u razdoblju od srpnja do rujna porasli 7,6 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. U drugom su tromjesečju prema revidiranim podacima Eurostata porasli 9,9 posto.

Pritom su troškovi plaća na godišnjoj razini porasli 7,7 posto a troškovi doprinosa 6,7 posto. U drugom su tromjesečju uvećani 10,1 odnosno 8,4 posto.

Najniži je rast troškova plaća po satu u trećem tromjesečju bilježila Belgija, za 1,2 posto. Slijedi Portugal s 1,5 posto, te Malta i Finska s po 1,6 posto.