Udarac Kini: EU uspostavlja nadzor nad stranim ulaganjima u ključnim sektorima

Autor:

  • Jasmina Tomašević

15.02.2019.

European Commission President Jean-Claude Juncker speaks during a plenary session of the EU Parliament in Brussels, Belgium January 30, 2019. REUTERS/Francois Lenoir
Francois Lenoir / REUTERS

Predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker

Parlament je podržao prijedlog o uspostavljanju nadzora nad stranim ulaganjima u jeku sve većeg prisustva kineskih tvrtki u ključnim europskim strateškim sektorima, prenijela je agencija Reuters.

Velikom većinom od 500 zastupnika za i samo 49 protiv, Europski parlament je prihvatio Uredbu koja odobrava nove ovlasti za nadzor stranih preuzimanja europskih strateških sektora poput zračnog prometa, zdravlja, nanotehnologije, medija, električnih baterija, vode, umjetne inteligencije i robotike.

Zbog navedene Uredbe države članice, koje još moraju odobriti navedeni prijedlog, bit će dužne pod određenim uvjetima davati podatke o stranim ulaganjima drugim državama članicama ako se sumnja na ugrozu državne sigurnosti.

Iako se u dokumentu izravno ne spominje Kina, jasno je da je Komisija inzistirala na stvaranju prijedloga zbog velike prisutnosti kineskih ulaganja koja ugrožavaju europsku konkurentnost.

Francuska, Njemačka i Italija bile su među vodećim članicama EU koje su zahtijevale razvijanje strategije za borbu protiv kineske tržišne prevlasti.

Posljednji u nizu problema s kineskim tvrtkama je slučaj Huawei. Tehnološki gigant ponudio je pomoć u izgradnji 5G mreže diljem Unije, no Komisija je izrazila strah od zlouporabe navedene tehnologije za špijuniranje. Huawei je optužbe demantirao.

No, nisu sve države članice zadovoljne takvom odlukom. Uredbi se protive Grčka, Cipar, Malta i Portugal. Grčkoj nije u interesu takva vrsta kontrole zbog njezine luke Pirej koja je u vlasništvu kineske tvrtke COSCO Shipping. Kina je nedavno potpisala unosne ugovore u Portugalu. A Cipar i Malta su zabrinuti da bi takva odluka mogla otežati njihovo financijsko offshore poslovanje.

Povjerenica Komisije za trgovinu Cecilia Malmstroem smatra kako Uredba nije usmjerena ni protiv koga nego djeluje kao štit europskim interesima. - Uspostavom okvira na razini EU-a zemlje članice i Komisija imat će puno bolji pregled stranih ulaganja u Uniji i po prvi puta imati mogućnost zajednički ocjenjivati potencijalne rizike za sigurnost – izjavila je.

Osim što će zajednički ocjenjivati strana ulaganja, države članice će morati podnositi i godišnja izvješća Komisiji. No, konačna odluka o eventualnom blokiranju stranih ulaganja u potpunosti će biti u rukama država članica.

U Europskoj uniji već postoje mehanizmi provjere stranih ulaganja, a provodi ih 14 država članica. Radi se o strategijama koje su određene države donijele na nacionalnoj razini. Nakon usvajanja Uredbe, države neće biti dužne odbaciti postojeće mehanizme.

Koliko je poznato Hrvatska ne posjeduje nikakve javne mehanizme provjere.

Vijeće bi trebalo potvrditi Uredbu u ožujku, a njezino stupanje na snagu predviđa se za 2020. godinu.

 

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version