Ursula von der Leyen upozorava na strana preuzimanja strateških sektora

Autor:

26.03.2020.

European Commission President Ursula von der Leyen speaks during a joint press conference after a G7 Leaders' videoconference on COVID-19 at the EU headquarters in Brussels on March 16, 2020. - Ursula von der Leyen on March 16 proposed that the EU close its borders to non-essential travel, as Europe scrambles to fight the spread of the coronavirus disease. Charles Michel will official propose the measure at an EU leaders summit on March 17 that will be held by videoconference. That meeting will come one day after the G7 holds a similar high-level videoconference. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)
Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pozvala je u srijedu zemlje članice Europske unije da u vrijeme krize koronavirusa zaštite ključnu imovinu i stratešku infrastrukturu od stranog preuzimanja.

Predsjednica EK naglasila je da je kriza s koronavirusom teško pogodila europsko gospodarstvo. "Mnoga poduzeća privremeno su oslabljena. Moramo  pobrinuti za njih", naglasila je. Upozorila je pritom na posebnu važnost sektora kao što su javno zdravstvo i medicinska istraživanja.

"Neki sektori u ključni za našu sigurnost poput javnog zdravlja, medicinskog istraživanja i strateške infrastrukture. Moramo znati tko iz inozemstva investira u te tvrtke s kojom svrhom", kazala je von der Leyen.

"To je posebice važno u vrijeme krize javnog zdravlja i ekonomije", rekla je i upozorila "Stoga moramo zaštiti našu kritičnu imovinu i tehnologiju". Pozvala je članice da koriste alate koji su im na raspolaganju za prethodnu provjeru stranih investicija.

"Moramo učiniti sve za zaštitu europskih tvrtki od stranog preuzimanja koja mogu oslabiti našu sigurnost i javni red", rekla je von der Leyen. To treba činiti u skladu s pravom EU-a i međunarodnim obvezama, upozorila je predsjednica EK-a.

EU ostaje otvorena za izravne strane investicije, naglasila je. Ali, "ta otvorenost mora biti u ravnoteži s potrebom zaštite naše ekonomske suverenosti", rekla je.

Europska unija ima uredbu koja će stupiti na snagu za godinu i po dana i koja predviđa pojačanu suradnju zemalja članica da uz potporu Europske komisije provjere investitore iz trećih zemalja koji se zanimaju za osjetljive europske sektore.  Međutim, Komisija ne može zaustaviti takve investicije i zadnju riječ imaju zemlje članice.