Tko je kriv za tragediju?

Bruxelles oštro odgovorio na tvrdnju talijanske vlade da je EU kriva za tragediju u Genovi

Europska unija je Italiji tijekom godina uplatila milijarde eura za obnovu infrastrukture.
Ilustracija tragedije u Genovi koja se dogodila 14. kolovoza 2018. godine
 Profimedia, Zuma Press - Archives

Bruxelles je u četvrtak oštro odgovorio talijanskoj populističkoj vladi, koja je krivnju za loše održavanje prometnica povezala s financijskim obvezama prema Europskoj uniji.

Nakon tragičnog urušavanja vijadukta u Genovi, pri kojem je prema službenim podacima poginulo najmanje 38 osoba, talijanski ministar unutarnjih poslova poznat po svom euroskepticizmu Matteo Salvini, optužio je Europu da punjenje proračuna stavlja ispred sigurnosti građana.

- Vrlo je ljudski tražiti krivca koji će preuzeti odgovornost za ovako stravičnu nesreću kao što je bila ova u Genovi. Ipak, treba sagledati činjenice - napisao je na svom službenom Twitter profilu povjerenih Europske unije za proračun, Guenther Oettinger.

Tijekom aktualnog financijskog razdoblja koje je trajalo šest godina, točnije od 2014. do 2020. godine, Italija će primiti ukupno 2,5 milijardi eura za obnovu cesta i vlakova, ali i 12 milijardi eura iz Fonda za regionalni razvoj. Također, Italiji je odobreno i 8,5 milijardi eura koji su predviđeni za nacionalnu potrošnju, podsjetio je povjerenik Oettinger.

Ministar Salvini je nedugo nakon tragedije u Genovi rekao da međunarodne obveze sprječavaju Italiju da više ulaže u sigurnost škola i autocesta.

- Zato se moramo zapitati trebamo li poštivati te obaveze ili bismo trebali staviti sigurnost Talijana na prvo mjesto. Očito, biram drugu opciju - poručio je Salvini.

Nedugo nakon toga, predložio je da novac za sigurnost bude alociran iz Pakta o stabilnosti i rastu, koji je nastao kao rezultat sporazuma država članica vezanom za fiskalnu politiku.

- Ulaganja koja spašavaju život, radna mjesta i prava na zdravlje ne smiju biti dio rigidnih izračuna i propisa koje nam nameće Europska unija - rekao je Salvini.

S njim se složio i aktualni potpredsjednik talijanske vlade Luigi di Maio, čija stranka Pokret 5 zvijezda tvori vladajuću koaliciju s La Legom Mattea Salvinija.

- Europa može govoriti što god hoće, ali mi ne molimo već zahtijevamo zato što su u pitanju ljudski životi - rekao je Di Maio.

Autocesta A10 na kojoj se nalazi tragični vijadukt Morandi, dio je transeuropske prometne mreže. Riječ je o programu razvoja prometne infrastrukture koji treba odgovoriti na zahtjeve europske direktive o sigurnosti cesta iz 2008. godine, rekao je službeni glasnogovornik Europske komisije Christian Spahr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:44