Komisija i telekomunikacijski operateri udružili snage u borbi protiv koronavirusa

Autor:

24.03.2020.

EU commissioner for internal market and consumer protection, industry, research and energy Thierry Breton (L) talks with EU commissioner for Health, Stella Kyriakides (R) during a Ministers of Health meeting on the coronavirus COVID-19, at the EU headquarters in Brussels on March 6, 2020. (Photo by JOHN THYS / AFP)
JOHN THYS / AFP

Thiery Breton, povjerenik za unutarnje tržište u razgovoru s povjerenicom za zdravstvom, Stellom Kyriakides

U sklopu borbe protiv koronavirusa, povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton održao je videokonferenciju s direktorima europskih telekomunikacijskih poduzeća i udruženja mobilnih telekomunikacijskih operatera.

Raspravljali su o otpornosti mreže i razmjeni anonimiziranih metapodataka za potrebe modeliranja i predviđanja širenja virusa.

Povjerenik je također istaknuo potrebu za zaštitom najranjivijih potrošača, uključujući mikropoduzeća te mala i srednja poduzeća koja imaju poteškoće s plaćanjem računa.

Ističući važnost telekomunikacija u ovim teškim vremenima, povjerenik Breton izjavio je: Telekomunikacijski operateri imaju ključnu ulogu u pružanju potpore europskim građanima i poduzećima u dosad nezabilježenoj situaciji. Posvećeni su zaštiti neometanog funkcioniranja otvorenog interneta i praćenju te sprječavanju zagušenja. To je dobra vijest za sve Europljane.

Direktori su pozdravili pozitivan odgovor pružatelja sadržaja na poziv Komisije na smanjenje opterećenja na mreži te su izvijestili o znatnim poboljšanjima.

Raspravljalo se i o potrebi za prikupljanjem anonimiziranih mobilnih metapodataka kako bi se pomoglo u analizi širenja koronavirusa u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka i zakonodavstvom o e-privatnosti.

Nadalje, obje su strane istaknule važnost zaštite mreže od kibernapada i najavile daljnju raspravu.