Nijemci ne žele isključiti Huawei iz natječaja za razvoj 5G infrastrukture

Autor:

  • Tea Trubić

15.04.2019.

People walk past a sign board of Huawei at CES (Consumer Electronics Show) Asia 2016 in Shanghai, China May 12, 2016. REUTERS/Aly Song - D1AETDPSNZAB
Aly Song / REUTERS

Huaweijev dućan, ilustracija

Njemačka federalna agencija potvrdila je da iz natječaja za izgradnju 5G infrastrukture neće isključiti niti jednu kompaniju, pa čak niti kineski tehnološki div Huawei uz kojeg se posljednjih mjeseci vežu skandali vezani uz špijunažu što predstavlja potencijalnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

- Nećemo isključiti suradnju s niti jednom tehnološkom kompanijom, pa čak ni s Huaweijem – izjavio je Jochen Homann, predsjednik nadležne agencije za Financial Times.

Berlin je svojom odlukom dao do znanja da su se oglušili na upozorenje administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji poziva sve europske države da obustave suradnju s Huaweijem.

Naime, Washington posljednjih mjeseci svim europskim prijestolnicama šalje otvorenu molbu za prekid suradnje s kineskim tehnološkim divom, ističući zabrinutost zbog špijunaže, nacionalne sigurnosti i potencijalnih kibernetičkih napada.

Iako je Huawei odlučno odbio sve američke optužbe, Australija i Novi Zeland, bliski američki saveznici, odlučili su toj kompaniji zabraniti prijavljivanje na natječaje za izgradnju 5G infrastrukture.

Ujedinjena Kraljevina, koja se posljednjih mjeseci suočava s kaotičnom situacijom na domaćoj političkoj sceni, narednih će tjedana morati donijeti odluku o tome hoće li Huaweiju omogućiti prijavu na natječaj ili neće. Britanska vlada ističe da će sazvati Vijeće za nacionalnu sigurnost koje će procijeniti postoji li stvarna opasnost od suradnje s kineskom kompanijom, pa će premijerka Theresa May sukladno stručnoj procjeni donijeti odluku.

Nikad ne reci nikad

Međutim, Homann upozorava da i njegova agencija još uvijek razmatra dokaze protiv Huaweija. Iako još uvijek ne postoje konkretni dokazi, tvrdi, agencija će biti spremna promijeniti stav ako pronađe razlog za zabrinutost tijekom narednih tjedana.

Federalna agencija prošloga je mjeseca raspisala natječaj za 5G infrastrukturu, koji će trajati tri tjedna. Prema sadašnji saznanjima, četiri velikih teleoperatera natječu se za licencu 5G infrastrukture, a najveći igrači poput Vodafonea, Telefonice, Deutsche Telekoma i Drillich-a su za sad ponudili više od 5,2 milijardi eura.

Homann smatra da bi zabrana Huaweiju otežala konkurentnost svim ostalim protukandidatima na natječaju.

- Svi vodeći teleoperateri blisko surađuju s Huaweijem u toj domeni. Također, Huawei u svom portfelju ima mnogo korisnih patenata koji bi pospješili tehnološki razvoj, pa bi isključivanje te kompanije iz natječaja bez jasnog razloga samo unazadilo digitalnu infrastrukturu Njemačke – govori.

Kako bi izašli u susret sve glasnijim kritičarima suradnje s kineskim kompanijama, njemačka je nadležna agencija prošloga mjeseca objavila popis sigurnosnih smjernica, kojima bi se trebala umanjiti opasnost nacionalnoj sigurnosti. Sve kompanije koje žele aplicirati na natječaj morat će zadovoljiti sigurnosne kriterije, ali oni, navode u agenciji, neće biti direktno usmjerene protiv niti jedne kompanije zasebno.