Izgradnja 'Turskog toka' na tankom je ledu, Srbija smatra da se radi o opstrukciji iz Bruxellesa

Autor:

  • Jasmina Tomašević

04.02.2019.

Beograd, 170119. Ruski predsjednik Vladimir Putin stigao je u sluzbeni posjet Srbiji. Putina je docekao predsjednik Srbije Aleksandar Vucic.
Na fotografiji: Vladimir Putin i Aleksandar Vucic.
Foto: Pedja Milosavljevic / CROPIX
Pedja Milosavljevic / CROPIX

Ruski predsjednik Vladimir Putin i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić

Plinovod 'Turski tok' neće se ostvariti ako Srbija ubrzo ne postigne dogovor s Energetskom zajednicom (EZ). Radi se o važnom toku dopremanja plina preko srpskog teritorija do država EU, ali upitna je klauzula tzv. Trećeg energetskog paketa, direktive Unije koja sprječava olaku privatizaciju postrojenja.

Agencija za energetiku Srbije tražila je očitovanje EZ-a, međunarodne organizacije za proširenje energetskog tržišta EU-a na jugoistočnu Europu i crnomorsku regiju, po pitanju plinovoda koji bi se preko Srbije vezao na plinske sustave u Bugarskoj i Mađarskoj. Naime, srpska tvrtka Gastrans koja gradi plinovod, ujedno bi bila i vlasnik plina i plinovoda, a Srbija je u tom slučaju zatražila izuzeće od Trećeg energetskog paketa.

Energetska zajednica se jučer očitovala po tom pitanju i iznijela stav da određeni postotak mora biti osiguran i trećim stranama koje trguju plinom, te da se na takav način sprječava 'monopol srpske strane'.

EZ je zabrinuta zbog plinskog monopola koji Gazprom i Srbijagas imaju na ovim prostorima, a srpski portal Politika izvještava kako je očitovanje zapravo opstrukcija koja je rezultat pritiska iz Bruxellesa i SAD-a. Također napominju kako je iz istih razloga na čekanje stavljen i 'Sjeverni tok 2' (Euractiv.hr je već pisao o potonjem slučaju).

Izvor blizak Energetskoj zajednici smatra da je konačna odluka o izuzeću na srpskoj Agenciji za energetiku koja je prihvatila zahtjev Gastransa za izuzećem od Trećeg energetskog paketa u dijelu plinovoda 'Turskog toka' koji prolazi kroz Srbiju, a kojim se plin doprema u zemlje EU.

U Srbiji smatraju da ih se neće još dugo moći opstruirati jer su predali dokumentaciju koja argumentirano i po svim važećim srpskim i europskim zakonima traži izuzeće.

Bugari su krajem prošle godine raspisali natječaj za rezervaciju kapaciteta plinovoda u planiranom proširenju plinske mreže, te su se javile tri tvrtke koje su pokazale interes da zakupe 100 posto kapaciteta. Time je, smatraju u Srbiji, dokazana ekonomska opravdanost izgradnje, ali je i zadovoljen protumonopolski zahtjev Trećeg energetskog paketa – jedna tvrtka gradi plinovod, a ostale tri snabdijevaju ga plinom. Napominju kako je isti slučaj i sa 'Sjevernim tokom 2'.

 

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version