Izgradnja 'Turskog toka' na tankom je ledu, Srbija smatra da se radi o opstrukciji iz Bruxellesa

Plinovod 'Turski tok' neće se ostvariti ako Srbija ubrzo ne postigne dogovor s Energetskom zajednicom (EZ). Radi se o važnom toku dopremanja plina preko srpskog teritorija do država EU, ali upitna je klauzula tzv. Trećeg energetskog paketa, direktive Unije koja sprječava olaku privatizaciju postrojenja.
Ruski predsjednik Vladimir Putin i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić
 Pedja Milosavljevic / CROPIX

Agencija za energetiku Srbije tražila je očitovanje EZ-a, međunarodne organizacije za proširenje energetskog tržišta EU-a na jugoistočnu Europu i crnomorsku regiju, po pitanju plinovoda koji bi se preko Srbije vezao na plinske sustave u Bugarskoj i Mađarskoj. Naime, srpska tvrtka Gastrans koja gradi plinovod, ujedno bi bila i vlasnik plina i plinovoda, a Srbija je u tom slučaju zatražila izuzeće od Trećeg energetskog paketa.

Energetska zajednica se jučer očitovala po tom pitanju i iznijela stav da određeni postotak mora biti osiguran i trećim stranama koje trguju plinom, te da se na takav način sprječava 'monopol srpske strane'.

EZ je zabrinuta zbog plinskog monopola koji Gazprom i Srbijagas imaju na ovim prostorima, a srpski portal Politika izvještava kako je očitovanje zapravo opstrukcija koja je rezultat pritiska iz Bruxellesa i SAD-a. Također napominju kako je iz istih razloga na čekanje stavljen i 'Sjeverni tok 2' (Euractiv.hr je već pisao o potonjem slučaju).

Izvor blizak Energetskoj zajednici smatra da je konačna odluka o izuzeću na srpskoj Agenciji za energetiku koja je prihvatila zahtjev Gastransa za izuzećem od Trećeg energetskog paketa u dijelu plinovoda 'Turskog toka' koji prolazi kroz Srbiju, a kojim se plin doprema u zemlje EU.

U Srbiji smatraju da ih se neće još dugo moći opstruirati jer su predali dokumentaciju koja argumentirano i po svim važećim srpskim i europskim zakonima traži izuzeće.

Bugari su krajem prošle godine raspisali natječaj za rezervaciju kapaciteta plinovoda u planiranom proširenju plinske mreže, te su se javile tri tvrtke koje su pokazale interes da zakupe 100 posto kapaciteta. Time je, smatraju u Srbiji, dokazana ekonomska opravdanost izgradnje, ali je i zadovoljen protumonopolski zahtjev Trećeg energetskog paketa – jedna tvrtka gradi plinovod, a ostale tri snabdijevaju ga plinom. Napominju kako je isti slučaj i sa 'Sjevernim tokom 2'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:10