Copernicus

Europski program koji nas može upozoriti i pripremiti na najgore posljedice klimatskih promjena

Hrvatska se proteklih godina suočila s klimatskim promjenama koje su imale katastrofalne posljedice na prirodu i kvalitetu života. Jedan od ključnih alata za rano otkrivanje i pripremu za takve ekstremne prilike je program Copernicus koji je u utorak, 13. studenog, u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energije i Državnog hidrometeorološkog zavoda(DHMZ), predstavljen javnosti.
 CC

Započet 1998. godine, Copernicus predstavlja europski sustav za praćenje Zemlje kojim koordinira i upravlja Europska komisija. Program za opažanje Zemlje pruža točne, pravovremene, jednostavno dostupne informacije koje se mogu koristiti za poboljšanje upravljanja okolišem, razumijevanje i ublažavanja posljedica klimatskih promjena te sigurnosti.

Copernicus će 'osigurati svojim građanima da budu pripremljeni i zaštićeni od sigurnosnih rizika (...) i osigurati pristup prošlim, sadašnjim i budućim klimatskim informacijama ', rekao je Jean Noel Thépaut, voditelj Usluge za klimatske promjene u programu Copernicus u ECMWF-u.

Za provedbu Copernicus usluge za praćenje stanja atmosfere (CAMS) i klimatskih promjena (C3S) odgovoran je Europski centar za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF), neovisna međuvladina organizacija koja daje brojne vremenske prognoze za svoje države članice.

Usluge koje nudi Copernicus su podijeljene na šest područja - zemlja, more, atmosfera, promjena klime, upravljanje kriznim situacijama i sigurnost - a ideja samog programa je ujediniti satelitske i senzorska opažanja na površini zemlje, ili jednostavno rečeno, imati uvid u 'zdravlje Zemlje' u bilo koje doba.

Copernicus usluga za praćenje atmosfere (CAMS) nudi podršku znanstvenicima, javnim tijelima, tvrtkama i poduzećima pružajući kvalitetne informacije o Zemljinoj atmosferi, osobito tragovima zagađenja zraka. Korištenje satelitske slike može predvidjeti vremenske uvjete prije od lokalnih sistema nadzora.

Sustav Copernicus, može pripremiti za hitne slučajeve i to je 'komplementarna usluga koja može dodati vrijednost, ali ne i zamijeniti lokalne sustave', rekla je Christel Prudhomme, stručnjakinja za Copernicus uslugu upravljanja hitnim slučajevima.

Cijeli sustav prikupljanja podataka koristi najnovije tehnologije koje prikupljaju podatke iz višestrukih izvora poput satelita ili zemaljskih senzora.

Sedam satelita Sentinel su korisni u cijelom projektu jer 'zapažanja su neophodna' i 'vrlo se lijepa slika može dobiti iz svemira', rekao je Vincent – Henri Peuch, direktor Copernicus usluga za praćenje stanja atmosfere i 'vrlo se lijepa slika može dobiti iz svemira'.

S namjerom da postane glavni izvor informacija za razne korisnike, u mnogim europskim državama su stvoreni različiti programi i usluge pomoću dobivenih podataka. Program Copernicus nudi širok spektar aplikacija kao što su zaštita okoliša, ruralni razvoj i poljoprivreda, razvoj energije, zdravstvo, turizam, promet, urbano i regionalno planiranje, klimatske promjene, nadzor nivoa mora, civilno zaštita, hitna uprava.

-Za razvoj cijelog sustava bitan je kontakt dijalog među korisnicima – istaknuo je Thomas Popp, stručnjak iz njemačkog zrakoplovnog centra (DLR-Zentrum für Luft-und Raumfahrt).

U Hrvatskoj broj korisnika programa Copernicus je prilično nizak, i to je velika prilika za suradnju i obrazovanje.

-Proizvodi i usluge mogu biti vrlo korisni iz različitih razloga , izjavila je Sonja Vidič, hrvatska stručnjakinja za mogućnosti uporabe Copernicus podataka u Hrvatskoj. Ovi podaci mogu poboljšati naše vlastite prognoze i 'općenito to je vrlo pozitivno', u doba kada su klimatske promjene postale očite.

-Ekstremne vremenske klimatske promjene postale su globalna stvarnost od kojih nitko ne može pobjeći - izjavila je Branka Ivančan-Picek, ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda DHMZ-a, prisjećajući se poplava i ekstremno visokih temperatura s kojima se Hrvatska suočila posljednjih godina.

DMHZ je prošle godine započeo dva projekta s ciljem modernizacije i optimizacije praćenja meteorološkog sustava, a Picek je priopćila kako će to biti 'veliki korak za naš meteorološki sustav u Hrvatskoj. Biti punopravni član ECMWF-a je važno jer je on glavni izvor meteoroloških i klimatskih predviđanja za Hrvatsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:41