Europski sud odobrio smanjene njemačke 'zelene' naknade za industriju

Njemačka nije prekršila europske propise o tržišnom natjecanju umanjivši teškoj industriji iznos naknade za energiju iz obnovljivih izvora, presudio je u četvrtak najviši europski sud.
Logotip tvrtke ThyssenKrupp na zgradi sjedišta u Essenu, Njemačka
 Wolfgang Rattay / REUTERS

Prije sedam godina njemačka je vlada uvela naknadu za energiju iz obnovljivih izvora ali je umanjila iznose koje moraju plaćati veliki industrijski potrošači, uključujući sektor aluminija i bakra, kako ne bi naštetila njihovoj konkurentnosti.

Tim je potezom Berlin prema nekim procjenama uštedio kompanijama poput kemijskog diva BASF-a i proizvođača čelika Thyssenkruppa nekih pet milijardi eura troškova.

U Komisiji su 2014. zaključili da je posrijedi nedopušteni oblik državne pomoći, naloživši Berlinu da od nekih 2.000 velikih potrošača energije zatraži uplatu dijela umanjenog iznosa naknada.

Prvostupanjski Opći sud EU-a podupro je 2016. odluku Komisije ali je drugostupanjski Europski sud pravde danas poništio tu presudu uz obrazloženje da EK nije dokazao da smanjeni iznosi naknada, bazirani na zakonu iz 2012. godine, predstavljaju nepropisnu državnu pomoć.

Zaključili su također da je prvostupanjski sud 'pogriješio', presudivši 2016. da umanjenje iznosa naknade predstavlja nezakonitu državnu pomoć.

Glasnogovornik Komisije kazao je danas da će u Bruxellesu proučiti presudu, dodavši da je njome 'poništena pravna osnova' naloga o naplati dijela umanjenog iznosa naknade.

Presuda ipak ne podrazumijeva automatski da su nove njemačke mjere, uvedene nakon isteka prethodnih, u skladu s europskim propisima o državnoj pomoći, naglasio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 02:38