Nijemci prosvjeduju protiv korištenja ugljena: 'Ponestaje nam vremena za akciju'

Autor:

  • Florence Schulz/ EURACTIV.com

05.12.2018.

Environmental activists march during an anti-coal protest on the occasion of the Katowice Climate Change Conference in front of the Chancellery in Berlin, Germany December 1, 2018. The poster reads
Fabrizio Bensch / REUTERS

Aktivisti za zaštitu okoliša na prosvjedu u Berlinu

Nekoliko tisuća prosvjednika okupilo se kako bi uoči klimatske konferencije Ujedinjenih naroda koja se ovoga tjedna održava u poljskom gradu Katowice pružili podršku bržem potiskivanju ugljena s tržišta.

Prema organizatorima, ove je subote u prosvjedu na ulice Berlina i Kölna izašlo više od 36 tisuća ljudi, iako policija tvrdi da ih je bilo svega 15 tisuća. Prosvjednici su pozivali na smanjivanje kapaciteta njemačkih elektrana na ugljen i zadovoljavanje 'zelenih' kvoti već do 2020. godine. Istovremeno, ovoga su vikenda iste demonstracije održane i u Bruxellesu. Belgijska policija procijenila je da je u nedjeljnom klimatskom maršu sudjelovalo više od 65 tisuća građana.

Dvotjedna klimatska konferencija u Katowicama usredotočit će se na implementaciju odluka Pariškog sporazuma u jasna pravila za provedbu i nadzor, koja bi u konačnici trebala biti objedinjena u posebnom pravilniku. Cilj klimatskog sporazuma kojeg su potpisale sve države svijeta je zadržati globalno zatopljenje ispod 2°C. Jedina država koja ne priznaje Pariški sporazum je SAD koji je prošle godine povukao svoj potpis, kao rezultat jednog od ključnih obećanja američkog predsjednika Donalda Trumpa tijekom kampanje za predsjedničke izbore.

Prema studiji koju su provela tri klimatska instituta, do sada je samo 16 država na svijetu prilagodilo svoje nacionalne klimatske strategije ciljevima Pariškog sporazuma.

Obnovljiva energija u Njemačkoj: 'uistinu nedostatna'

Unatoč tome što je globalna zajednica Njemačku prepoznala kao državu koja je predana cilju energetskog prijelaza, vlada je zanemarila obaveze koje si je dobrovoljno nametnula. Prema trenutnim procjenama, njemački plan smanjenja emisija ugljika za 40 posto u odnosu prema onome iz 1990. godine, bit će nedostatan za 8 postotnih bodova.

Hermann Albers, predsjednik njemačkog udruženja vjetroelektrana, navodno je bio sumnjičav prema doprinosu Njemačke na klimatskoj konferenciji u Katowicama.

- Njemačka je četvrti najveći zagađivač ugljikom na svijetu. Rijetko koja druga država ima toliku obvezu smanjenja emisije ugljičnog dioksida i rijetko koja druga zemlja ima toliki kapital, tehničko znanje i kompetencije u solarnoj fotonaponskoj i obnovljivoj energiji – izjavio je Albers za Euractiv.de.

- Imamo sve preduvjete za dosezanje cilja energetske industrije bez ugljičnog dioksida – dodao je.

Šira upotreba obnovljive energije diljem Europe nudi velike prilike za njemačko gospodarstvo, istaknuo je Albers. Rekao je da je dobrovoljna obveza koju je Europska unija usvojila u lipnju ključan korak za ispunjenje cilja dobivanja 32 posto energije iz obnovljivih izvora do 2030. godine.

- Europa je spora, ali Europa uči - zaključio je.

Njemačka koja se bunila protiv prevelikih kvota u EU trenutno bilježi spori napredak u proširenju infrastrukture za obnovljivu energiju. Unatoč tome što ima dobre namjere, Albers vjeruje kako je dopuna Direktive o obnovljivoj energiji (EEG) iz 2017. godine 'uistinu nedostatna'.

Također, Direktiva je nedostatna je i zato što se očekuje da će buduća natječajna dokumentacija kroz dvije godine zahtijevati smanjenje izgradnje vjetroelektrana i do 70 posto. Naime, civilnim udrugama treba i do četiri godine da završe projekt za kojeg od samoga početka nije sigurno da će biti odobren. Udruženje vjeruje da upravo ta 'crna rupa' industrije podrazumijeva gubitak nekoliko tisuća radnih mjesta.

Peter Altmaier (CDU), njemački ministar gospodarstva i energetike, istaknuo je da je širenje obnovljivih izvora energije za njegovu vladu 'pitanje od velike važnosti'. Upravo zato, tvrdi Altmaier, vlada planira donijeti zakon o ubrzanoj proceduri za razvoj energetske mreže.

Već prošloga petka njemački je parlament usvojio 'zakon o prikupljanju energije' prema kojem bi se količina poziva na javni natječaj za vjetroelektrane trebala povećati za polovicu.

- To je znak da je federalna vlada sada shvatila da moramo što prije prestati koristiti ugljen koji doprinosi onečišćenju okoliša – ustanovio je Albers.

'Komisija za ugljen' bez rezultata

Stručnjaci očekuju da će 'Komisija za ugljen' predložiti 2037. godinu kao rok za obustavu korištenja ugljena kao energenta. Predstavnici sektora obnovljivih izvora energije željeli su da se rok postavi na 2030. godinu.

- Za nas početak obustave njegova korištenja mora biti brzo vidljiv. Za nas je važno da se što više elektrana na ugljen odluči na drugačiji model poslovanja do 2020. godine - rekao je predsjednik njemačkog udruženja vjetroelektrana.

'Komisija za ugljen' isprva je do veljače odgodila odluku o tome kada će Njemačka prestati koristiti fosilna goriva.

- Očito je da će apsolutni konsenzus unutar 'komisije za ugljen' biti dosegnut - vjeruje Albers.

Dodao je da zbog pritisaka koji dolaze iz njemačkih rudama bogatih regija te zbog nadolazećih izbora za novog stranačkog čelnika vladajuće stranke CDU, koalicijska vlada Angele Merkel odgoditi izvještaj.

Takva odluka dolazi nakon snažnih kritika upućenih Njemačkoj zbog sudjelovanja na klimatskoj konferenciji Ujedinjenih naroda bez vlastitog plana za obustavljanje korištenja fosilnih goriva.

Tradicionalno ugljeno rudarstvo

- Njemačka rasprava o ugljenu referentna je točka za poljski dijalog o budućnosti spajanja energetike. Poljska i Njemačka uvelike ovise o rudama, pa su baš zato ključne države za dekarbonizaciju u EU – rekla je predsjednica poljske organizacije istraživanja i posredovanja 'Forum Energii' Joanna Mackowiak-Pandera.

Poljska nastavlja dobivati 80 posto energije iz ugljena, unatoč tome što je nedavno predstavila svoj strateški plan za usklađivanje s ciljevima Pariškog sporazuma, računajući pritom na izgradnju nuklearnih elektrana koje trenutno ne posjeduju. Predanost Njemačke da čim prije istisne fosilna goriva i okrene se obnovljivim izvorima energije je od izrazite važnosti kako bi konferencija u Katowicama bila uspješna, vjeruju stručnjaci.

Prosvjednici u Berlinu dijele to mišljenje. Moto pod kojim su marširali glasio je: 'Zaustavite ugljen – smjesta zaštitite klimu'. Sudionici demonstracije koja se odvijala pred uredom kancelarke u Berlinu pozvali su njemačku vladu da prestane odgađati energetsku tranziciju.