Prvi milenijalac u izvršnoj vlasti EU bit će zadužen za pronalazak rješenja izazova Generacije Z

Autor:

  • Gerardo Fortuna/ EURACTIV.com

12.09.2019.

Europsko vijeće, Euractiv.com

Virginijus Sinkevičius, najmlađi povjerenik Europske komisije u povijesti EU

Možda najriskantniji potez predsjednice Ursule von der Leyen u sastavljanju nove Komisije je alociranje portfelja zaštite okoliša i oceana najmlađem povjereniku u povijesti EU. Riječ je o resoru koji će biti zadužen za pronalazak odgovora na goruće probleme budućih glasača.

Litavski ministar ekonomije i inovacija, 28-godišnji Virginijus Sinkevičius, u utorak je kao jedini predstavnik grupacije Zelenih i službeno nominiran za povjerenika zaštite okoliša i oceana.

Unatoč tome što je von der Leyen promijenila službeni naziv portfelja i riječ 'ribarstvo' zamijenila 'oceanima', Sinkevičius će u studenom naslijediti veći dio resora kojim je do sada upravljala malteška povjerenica Karmenu Vella. Ona mu je na službenom Twitter profilu čestitala na odabiru, zaželjevši mu 'izvrsni zeleno-plavi mandat'. Ako mu zastupnici Europskog parlamenta narednih tjedana podare svoj povjerenje, Sinkevičius će koristiti iste platforme, kao i jednake glavne direktorate Komisije.

- On je 28-godišnjak koji dokazuje da je Europa spremna mlađoj generaciji povjeriti ključne zadaće – izjavila je von der Leyen tijekom predstavljanja Komisije.

Donedavna najmlađa povjerenica Europske komisije, bugarska izaslanica Marija Gabriel, u trenutku preuzimanja dužnosti bila je deset godina starija od Sinkevičiusa.

Virginijus Sinkevičius je 2016. godine postao zastupnikom u litavskom parlamentu, a dužnost je obnašao kao član odbora za gospodarstvo. Član je litavske Seljačke stranke koja pripada grupaciji Zelenih, unatoč tome što do sada nije bila njihov službeni član.

Von der Leyen je, ipak, naglasila da će pravi šef u ekološkoj politici Europske unije narednih godina ipak biti njezin izvršni potpredsjednik Frans Timmermans, kojem je povjerila i Europski zeleni sporazum. Objasnila je, pritom, da će ekološka politika biti usko povezana s portfeljima poput ekonomije i ribarstva, zato što će to biti sastavni dio Europskog zelenog sporazuma.

Više od Timmermansova stažista

Ostali prioriteti njegovog mandata, poput ambicije da Komisija ostvari cilj nulte stope zagađenja, bit će pod direktnim nadzorom Fransa Timmermansa. No, najmlađi član Europske komisije neće biti stažist Europske komisije, već će među glavnim zadaćama svog portfelja imati pitanje bioraznolikosti, strategiju plastike i ribarstvo. Preciznije, Sinkevičius bi mogao biti zadužen za smišljanje nove Strategije za bioraznolikost za period do 2030. godine, što bi moglo uvelike promijeniti pravac zaštite okoliša, osobito u kontekstu poljoprivrede.

Dugoočekivani Akcijski plan za cirkularnu ekonomiju nalazi se uistinu visoko na ljestvici prioriteta, stoga se očekuje da će biti sastavni dio europske šire industrijske strategije. U tom smislu, litavski bi povjerenik mogao surađivati s portfeljem francuske kolegice Sylvie Goulard pri ostvarenju ciljeva za postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine.

Osim što želi unaprijediti postojeći zakonski okvir koji definira korištenje jednokratne plastike, von der Leyen je eksplicitno od Sinkevičiusa zatražila da se posveti rješavanju problema mikroplastike koja se prema rezultatima posljednjih istraživanja nalazi svuda oko nas.

Ako je suditi po pismu u kojem je predsjednica Komisije definirala obveze Sinkevičiusova portfelja, od njega se najveći angažman očekuje u sektoru ribarstva i to unatoč tome što će se njegov mandat uvelike osloniti na onaj prethodni.

Litavac bi mogao biti zadužen za nadzor posljednje etape reforme Zajedničke ribarstvene politike, koja bi trebala biti dovršena do 2022. godine. U sklopu tog dokumenta, trebali bi se definirati statusi protuzakonitog, nereguliranog i neprijavljivanog ribolova, a mogao bi se čak zabraniti i uvoz ribarskih proizvoda kao sastavni dio trgovinskog sporazuma između EU i Vijetnama.

Naime, Europska unija je 2017. godine uvela sustav 'žute karte' kojim kažnjava države s praksom ilegalnih ribarskih aktivnosti. Taj je mehanizam prvi put iskorišten protiv Vijetnama, kao upozorenje prije 'crvene karte' kojom bi se zabranio uvoz morskih proizvoda iz te azijske države.

Ovaj članak je u potpunosti preuzet s portala Euractiv.com, a s engleskog ga je prevela Tea Trubić.