Ulaže li Europska unija dovoljno truda u sprječavanje krivolova?

Autor:

  • Euractiv.com

02.08.2018.

, Image: 169793755, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Panthermedia
Profimedia, Panthermedia

Unatoč tome što se EU dokazala kao vođa po pitanju zaštite divljih životinja, treba uložiti više truda u sprječavanje krivolova.

Europska unija postala je svjetski vođa u borbi protiv ilegalne trgovine divljim životinjama i njihovim proizvodima, ali treba pokazati veći trud u borbi protiv krivolova, rekla je Janice Weatherley-Singh, direktorica neprofitne organizacije Wildlife Conservation Society. Ilegalna trgovina divljim životinjama prijeti mnogobrojnim ugroženim vrstama, poput slonova, nosoroga te manje poznatim reptilima i pticama.

Problem krivolova posljednjih je godina privukao pozornost europskih političara, pa je Europska unija iskoristila povoljne okolnosti kako bi rješavanje tog izazova stavila na dnevni red. Zastupnici Europskog parlamenta i povjerenik Europske komisije za zaštitu okoliša Karmenu Vella, problem krivolova složno su proglasili jednim od ključnih prioriteta budućih europskih strateških ciljeva.

Europska unija je u veljači 2016. godine objavila iscrpan akcijski plan osmišljen s ciljem sprječavanja trgovine divljim životinjama, u kojem je jasno definirana skupina mjera koja će biti poduzeta za efikasnije rješavanje problema. Jedna od tih mjera su financijska sredstva koja je Europska komisija predvidjela kao pomoć državama koje s najviše bore s ilegalnom trgovinom divljim životinjama. Iz tog je razloga osmišljen i financijski mehanizam koji je predvidio posebna sredstva za zaštitu životinja u Africi i Aziji.

Kako bi unaprijedila stupanj zaštite nekolicine ugroženih životinjskih vrsta, poput Afričke sive papige, nosoroga, tigrova i određenih vrsta morskih pasa, Europska unija je aktivno surađivala s ostalim delegacijama tijekom održavanja CITES konferencije 2016. godine.

Nekolicina država članica EU sudjelovala je u izradi prijedloga rezolucije UN-a, kojom bi se usvojili međunarodni pravni okviri za zaštitu divljih životinja ugroženih krivolovom. Rezolucijom su predviđena sredstva kojima bi se osiguralo oštrije kažnjavanje počinitelja, koje je do sada bilo nedovoljno sistematizirano. Također, usvajanjem rezolucije UN-a, Europska unija će biti prisiljena implementirati klauzulu o zaštiti divljih životinja u svoje postojeće zakonske okvire zaštite okoliša.

Europska unija imat će priliku predstaviti nove mjere na dvije CITES konferencije koje će se ove godine održati u Londonu i na Šri Lanki.

Ovaj članak je prerađena i sažeta verzija vijesti objavljene na portalu Euractiv.com.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version