EK: uspostaviti "zelene trake" radi nesmetanog prometa robe

Autor:

24.03.2020.

European Commission President Ursula von der Leyen arrives for a press statement at the Berlaymont building in Brussels on March 10, 2020. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)
Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije

Europska komisija izdala je u ponedjeljak naputke državama članicama da na graničnim prijelazima uspostave "zelene trake" kako bi se omogućio neometan promet robe na jedinstvenom europskom tržištu.

"Mjere za suzbijanje koronovirusa usporile su i promet, koji je ponegdje i paraliziran. Kašnjenje u isporuci robe može dovesti do nestašica. Sada nam je prioritet deblokirati glavne europske koridore i stoga smo danas izdali naputke zemljama članicama da upostave 'zelene trake'", poručila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u videoporuci.

Tim "zelenim trakama" želi se postići četiri cilja. Prvi cilj je da prelazak granice ne smije trajati dulje od 15 minuta. Predsjednica Komisije upozorava da su tijekom proteklog vikenda na pojedinima graničnim prijelazima  redovi bili dugi preko 40 kilometara, a na prelazak granice čekalo se i do 18 sati.

"To mora prestati", rekla je.

Kao drugi cilj, Ursual von der Leyen je navela da "zelene trake" moraju biti otvorene za sve vrste robe, jer je europski opskrbni lanac tijesno povezan.

Treći cilj je ukloniti restrikcije koje su uvele pojedine države članice, poput zabrane vožnje vikendom ili noću. "Ovo je izvanredna situacija i moramo biti fleksibilni", kaže von der Leyen.

Četvrti cilj je smanjiti "papirologiju" za transportne radnike iz svih država članica kako bi što brže mogli prelazati granice. "Zdravstveni pregledi na granici mogu biti dodatna korisna mjera za suzbijanje virusa, ali moraju biti organizirani tako da ne zaustavljaju slobodan protok robe", kaže predsjednica Komisije.

Ursula von der Leyen ponavlja da je snaga Unije u njezinu jedinstvenom tržištu, koje može jako puno pomoći u borbi protiv koronavirusa, koja će dugo trajati.

Tagovi/Tags: