EU ulaže 421 milijun eura u pametniju prometnu infrastrukturu, Hrvatska uspjela dobiti 0,9 milijuna

Europska komisija je predložila ulaganje od 421 milijun eura u sigurniju, pametniju i zeleniju prometnu infrastrukturu, navodi se u njenom izvješću.
Ilustracija: Željeznički promet
 Marko Todorov / CROPIX

Milijunski iznos će se uložiti u 69 ključnih projekata usmjerenih na poboljšanje mobilnosti za građane i poduzeća.

U izvješću Komisije navodi se da će odabrani projekti imati za cilj promicanje digitalizacije, povećanje sigurnosti cesta te poticanje multimodalnih veza u skladu s inicijativama Europa u pokretu.

- Ovim projektima, koji su usmjereni na strateške dijelove europske prometne mreže, pridonijet će se tranziciji prema sigurnoj, pametnoj i održivoj mobilnosti – izjavila je Violeta Bulc, europska povjerenica za promet nadodavši da se očekuje da će se kroz financiranje ' mobilizirati 1,3 milijarde eura ukupnih ulaganja u gospodarstvo EU-a.

Odluku o financiranju i moderniziranju prometne infrastrukture EU-a potaknuli su pozivi Izvršne agencije za inovacije i mreže (INEA), a projekti će se financirati preko Instrumenta za povezivanje Europe (CEF), EU-ova financijskog mehanizma za potporu prometnoj infrastrukturi.

Najveći dio financijskih sredstava namijenjen je potpori za multimodalne logističke platforme (109 milijuna eura) kojima se omogućuje premještanje teretnog prometa između različitih vrsta prijevoza. Nešto manje uložit će se u inteligentne prometne sustave u cestovnom prometu (80,2 milijuna eura) te inovacije i nove tehnologije (71,4 milijuna eura), što ponovno svjedoči o usmjerenosti EU-a na smanjenje prometne zagušenosti i emisija ispušnih plinova uz istodobno povećanje sigurnosti. U okviru CEF-a dosad je s ukupno 22,9 milijardi eura osigurana potpora za 688 projekata.

U Hrvatskoj je u okviru CEF-a dosad ukupno zatraženo 5,5 milijuna eura kao potpora za 5 prijavljena projekta. Za financiranje su odabrana dva prijedloga s ukupno 0,9 milijuna eura preporučenih sredstava iz CEF-a za hrvatske podnositelje zahtjeva. Među prioritetima ulaganja su željeznički promet i sigurnija infrastruktura.

Jedan od dva prijedloga je usmjeren na spašavanje života i poboljšanje sigurnosti na transeuropskoj prometnoj mreži koji će dobiti 193,000 eura iz CEF-a. Drugi je usmjeren na implementaciju telematskih aplikacija u zajedničkom europskom željezničkom prometu u koji je uloženo 913,000 eura te koji će omogućiti razmjenu i harmonizaciju informacija između željezničkih kompanija i putnika kroz informacije o putovanju, dolascima i odlascima, rezervaciji itd.

Čini se da su ulaganja u Hrvatsku samo mali dio koji se može iskoristiti za postizanje bolje prometne povezanosti s ostatkom Europke. Primjerice Francuska će dobiti 71,587 milijuna eura od čega će uložiti oko 13 milijna eura u željezničku povezanost Pariza i Barcelone ili oko 24 milijuna u usavšavanje lučkog terminala u Le Havreu.

Komisija će donijeti formalnu odluku, nakon čega će INEA pripremiti i potpisati sporazume o dodjeli bespovratnih sredstava s korisnicima pojedinih projekata do lipnja 2019. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 16:59