Europska agencija za okoliš: aplikacije i e-skuteri ne mogu zamijeniti javni promet

Autor:

03.02.2020.

A woman wearing a mask walks by her electric scooter in via Paolo Sarpi, the commercial street of the chinese district of Milan on January 30, 2020. - Several well-known figures in the Chinese community in Italy on January 30, 2020 denounced
Miguel MEDINA / AFP

Skuteri su postali sveprisutni, a neki gradovi ih počinju zabranjivati jer ne postoji zakonski okvir za njihovo korištenje

Dok na Zapadu vlada pomama za električnim skuterima i aplikacijama za nove načine gradskog prijevoza Europska agencija za okoliš (EEA) upozorila je da takve usluge nisu zamjena za primjereni razvoj javnom prijevoza ako se želi razmišljati o okolišu i klimi.

"Hodanje, bicikliranje i javni prijevoz ostaju najbolji način poboljšanja održivog kretanja gradovima", napisala je EEA u izvješću objavljenom u ponedjeljak.

Poboljšanja u prvom i zadnjem kilometru gradskog prijevoza  ključno su područje u kojemu bi Europa trebala stvoriti održive sustave prijevoza kako bi ispunila dugoročne klimatske ciljeve, navodi se u izvješću.

Upozorava se da "digitalizacija i prijevozne aplikacije mogu dobar gradski prijevoz još i poboljšati no ne mogu nadomjestiti nerazvijeni javni prijevoz".

U izvješću se navodi da postoje koristi od zajedničkih vožnji temeljenih na korištenju aplikacija no njihov učinak na okoliš nije uvijek pozitivan jer odvlače ljude od javnog prjievoza.

Druge loše strane u pogledu električnih skutera su materijali od kojih su proizvedeni te to što ih treba redovito odvoziti na punjenje.

Tagovi/Tags: