Njemačka planira financijsku injekciju za modernizaciju željezničke mreže - 50 milijardi eura

Autor:

25.03.2019.

A commuter walks on a platform during a rail workers' strike across the country due to a pay dispute with Deutsche Bahn at the Hauptbahnhof main train station Berlin, Germany, December 10, 2018. REUTERS/Fabrizio Bensch - RC1871ECC5F0
Fabrizio Bensch / REUTERS

Ilustracija: Prolaznik na željezničkoj platformi pored vlaka željezničke kompanije Deutsche Bahn

Njemačka vlada želi izdvojiti 50-ak milijardi eura u idućih deset godina za modernizaciju željezničke mreže, pišu njemački mediji.

Državno poduzeće Deutsche Bahn izloženo je pritisku da poboljša uslugu i smanji kašnjenja vlakova koja izazivaju sve veće nezadovoljstvo putnika.

Zahtjevi su se poklopili s financijskim teškoćama, budući da je poduzeće nagomilalo 20 milijardi eura duga a do 2023. manjkat će im pet milijardi eura za pokrivanje troškova.

Troškovi održavanja željezničke mreže iznose 1,2 milijarde eura godišnje i u ministarstvu financija žele povećati proračun za tu stavku sa sadašnjih 3,5 milijardi eura na 4,6 milijardi od početka iduće godine, izvijestio je u nedjelju list Bild.

U razdoblju od 2025. do 2029. taj bi iznos trebao narasti na 5,6 milijardi eura, dodaje list, ne navodeći izvor informacije.

Glasnogovornik Deutsche Bahna kazao je da ne zbog pregovora s vladom može odmah komentirati izvješće Bilda.

U ministarstvu financija nisu u nedjelju odgovarali na pozive Reutersa.

Neto dobit njemačkog državnog željezničkog poduzeća pala je u 2018. za trećinu, na 540 milijuna eura, kazali su prošlog tjedna izvori upućeni u financijske rezultate Deutsche Bahna.