Usvojen je prijedlog za izmjenu Direktive EU o teretnim vozilima, primarni ciljevi su sigurnost i zaštita okoliša

Autor:

  • Jasmina Tomašević

13.02.2019.

Pula, 290514. Na pulskoj rivi iznad tek postavljene nove kanalizacije vec nekoliko dana nalaze se kamioni za odstopavanje. Kanalizacija jos nije u punoj funkciji, a radnici komunalnog poduzeca Herculanee vec ciste i odstopavaju netom postavljene cijevi.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelic / CROPIX

Ilustracija

Parlament i Vijeće jučer su usvojili prijedlog Komisije za izmjenu Direktive o propisanim masama i dimenzijama teretnih vozila, javila je Europska komisija u priopćenju za medije.

Navedena Direktiva na snazi je od 1996. godine te je Komisija smatra zastarjelom. Nadopunama i izmjenama postojećeg dokumeta planira se postići veća sigurnost u prometu, ali i smanjenje onečišćenja okoliša.

Podaci govore kako cestovni promet bilježi 82 posto od ukupne potrošnje energije u prometnom sektoru, a 1 od 3 kamiona je pretovaren što uzrokuje uništavanje prometnica i povisuje rizik od nesreća.

U svrhu borbe za zaštitu okoliša od emisija plinova koje otpuštaju cestovna prometala, Unija je sastavila tzv. Bijelu knjigu o prometnoj politici koja je stupila na snagu 2011. godine, a propisuje cilj smanjenja emisija CO2 u prometu za 60 posto do 2050. godine u usporedbi s razinama iz 90-ih godina.

Komisija je u novoj Direktivi najavila i reviziju maksimalnih dimenzija i mase teretnih vozila kako bi se postigla aerodinamičnija i energetski efikasnija struktura vozila koja bi uštedjela gorivo i samim time smanjila količinu ispušnih plinova, ali bi garantirala i sigurnije prometovanje i manja oštećenja cestovnih površina.

Violeta Bulc, povjerenica Komisije za promet, izrazila je zadovoljstvo privremenim sporazumom koji su postigli Parlament i Vijeće.

- Brzina postignutog sporazuma pokazuje važnost ovog dokumenta. Nova pravila spasit će 300 do 500 života, a za 10 posto će se smanjiti emisije CO2 koje proizvode kamioni na duge relacije – zaključila je povjerenica.

Nova vozila s poboljšanim aerodinamičkim svojstvima te performansama koje su energetski učinkovitije i prometno sigurnije mogla bi se pojaviti na cestama već od 1. rujna 2020. godine.