Južna Koreja prva uvodi usluge u mobilnim mrežama nove generacije (5G)

Autor:

04.04.2019.

Park Jung-ho, CEO of SK Telecom, attends a launching ceremony for its 5G service, in Seoul, South Korea, April 3, 2019. REUTERS/Kim Hong-Ji
Kim Hong-Ji / REUTERS

Park Jung-ho, predsjednik Uprave SK Telecoma, sudjeluje na ceremoniji pokretanja svoje usluge 5G, u Seulu, Južna Koreja

Južna Koreja sprema se preteći Kinu i Sjedinjene Države i postati prva zemlja koja će uvesti komercijalne usluge u mobilnim mrežama pete generacije (5G).

Južna Koreja spada među zemlje s najvećim brojem pametnih telefona u svijetu, a u sektoru mreža 5G natječe se s Kinom, Sjedinjenim Državama i Japanom, u nadi da će im ta tehnologija donijeti značajnu korist u razvoju 'pametnih' gradova' i u sektoru visoko automatiziranih vozila.

Dodatna bi prednost bio očekivani snažniji gospodarski rast koji se u 2018. spustio na najnižu razinu u šest godina.

Stoga su za petak najavili prve komercijalne usluge u mobilnim mrežama nove generacije.

- Logično je da južnokorejske telekomunikacijske tvrtke pružaju usluge i osiguravaju mreže koje zadovoljavaju visoka očekivanja južnokorejskih kupaca kada su u pitanju standardi brzine i kvalitete", izjavio je u srijedu izvršni potpredsjednik najvećeg mobilnog operatera u zemlji SK Telecoma Ryu Young-sang.

Uspostava 5G mreže izmijenit će iz temelja sektor video igara, omogućujući igranje na mobilnim telefonima uz upotrebu usluge streaminga uz minimalno kašnjenje, dodao je Ryu.

Nova tehnologija nudi 20 puta brži prijenos podataka nego u postojećim mrežama 4G i bolju podršku za umjetnu inteligenciju i virtualnu stvarnost.

Južnokorejski operateri uložili su milijarde u kampanje oglašavanja 5G. SK Telecom je među prvim korisnicima usluga u novim mrežama istaknuo zvijezde k-popa i istaknute sportaše.

U kompaniji očekuju da će do kraja godine imati milijun korisnika usluga u mrežama nove generacije. Ukupno ih imaju 27 milijuna.

Samsung je u veljači prvi javnosti predstavio 5G pametni telefon, što bi mu moglo osigurati istaknutu poziciju u utrci za korisnike, kazali su neki analitičari.

Manji lokalni konkurent LG Electronics planira predstaviti svoj 5G telefon u Južnoj Koreji krajem mjeseca.

Američki operater Verizon planira pokrenuti svoju mrežu 5G u dva grada 11. travnja.