SILIKONSKA DOLINA Izrađen je prvi kvantni kompjutor

Američki internetski gigant Google tvrdi da je napravio prvi kvantni kompjutor, objavio je Financial Times.
Ilustracija: Podružnica Googlea
 Brian Snyder / REUTERS

Ove novine tvrde da su Googleovi stručnjaci nakratko na mrežnoj stranici NASA-e objavili rezultat svog rada, ali je taj dokument promptno uklonjen.

Zašto je to važno?

Prema FT-u, Googleov kvantni kompjutor može u tri minute i 20 sekundi obaviti izračune za koje bi najmoćniji sadašnji svjetski superkompjutor, Summit, trebao oko 10.000 godina. FT nam je ponudio i stručno tumačenje: “Za razliku od bazičnih binarnih elemenata klasičnih kompjutora, bita, koji predstavljaju ili nulu ili jedan, kvantni bit (qubit) može predstavljati oboje u istom trenutku. Vezivanjem kvantnih bitova broj statusa koje mogu predstavljati raste eksponencijalno i tako omogućava trenutno izračunati milijune mogućnosti” (ja sam preveo, nadam se da vi razumijete). Zasad su mogućnosti kvantnog kompjutora ograničene i može obaviti samo jedan izračun. Ali, tako je počela cijela kompjutorska revolucija.

Što je šira slika?

Kvantni kompjutor je majka svih tehnoloških želja. Njime bi umjetna inteligencija dobila sasvim novi izgled i tako iz temelja promijenila niz znanosti i primjenu njihovih otkrića u svakodnevnom životu. Boston Consulting Group je u svom istraživanju iz prošle godine posebno naglasio moguću primjenu u kemiji, poljoprivredi, logistici, strojnom učenju, financijama i energiji. Jedno je više nego sigurno: zemlja koja će prva imati takav kompjutor bit će lider u novom svjetskom poretku čije temelje postavlja 5G mreža. Kina tvrdi da je otišla najdalje. Google kaže suprotno. Utrka je dakle u punom zamahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:45