Američko-britanski trgovinski sporazum nije moguć zbog Sporazuma o Brexitu

Autor:

  • AFP / Euractiv.com

03.01.2019.

Britain's Prime Minister Theresa May and U.S. President Donald Trump walk to a joint news conference at Chequers, the official country residence of the Prime Minister, near Aylesbury, Britain, July 13, 2018. REUTERS/Hannah McKay TPX IMAGES OF THE DAY - RC1355EF7D50
Hannah McKay / REUTERS

Britanska premijerka Theresa May i američki predsjednik Donald Trump

Američki ambasador u Londonu u ponedjeljak je izjavio za BBC da novi trgovinski sporazum između SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva nije izgledan zbog trenutnog nacrta Sporazuma o Brexitu i stavki koje je Theresa May dogovorila s Bruxellesom.

- Još uvijek čekamo konačnu odluku o tome u kojem smjeru će krenuti Ujedinjeno Kraljevstvo– rekao je američki veleposlanik Woody Johnson, koji je posljednjih godinu dana obnašao dužnost Trumpovog predstavnika u Londonu.

Na pitanje ostavlja li trenutni prijedlog Sporazuma o Brexitu dovoljno prostora za novi američko-britanski trgovinski sporazum, Johnson je odgovorio da dogovorene postavke nacrta s Bruxellesom isključuju mogućnost potpisivanja zasebnog trgovinskog sporazuma Londona i Washingtona.

- Trenutno ne djeluje da bi to bilo moguće - rekao je veleposlanik Johnson.

Takva informacija novi je udarac za britansku premijerku Theresu May koja je uvjeravala javnost kako će Ujedinjeno Kraljevstvo imati mogućnost postići nove i povoljnije trgovinske sporazume bez Europske unije. Samo tri mjeseca prije datuma izlaska iz EU, vlada premijerke May ubrzava pripreme za napuštanje Unije bez sporazuma kako bi se pokušao izbjeći kaos. Međutim, britanska čelnica ustraje na narativu da je njezin tim već sada angažiran na pregovaranju novih trgovinskih sporazuma s globalnim liderima poput SAD-a.

- Želimo ambiciozni trgovinski sporazum i spremni učiniti što god je potrebno da ga ostvarimo čim napustimo Europsku uniju - rekla je glasnogovornica Downing Streeta.

Ujedinjeno Kraljevstvo će prema trenutnom Sporazumu o Brexitu, o čijem će usvajanju zastupnici Donjeg doma britanskog parlamenta odlučiti za tjedan dana, ostati usko vezano uz trgovinske regulacije EU za vrijeme prijelaznog razdoblja koje će trajati do 2020. godine. Naime, time je Londonu onemogućeno da do 2020. godine potpisuje vlastite trgovinske sporazume.

Američki predsjednik Donald Trump je još u studenom upozorio svoju britansku kolegicu da bi uvjeti Sporazuma o Brexitu mogli postati velikom preprekom za američko-britanski trgovinski sporazum.

- Moramo ozbiljno razmotriti je li Londonu dozvoljeno samostalno trgovati na globalnoj sceni - rekao je Trump svojevremeno.

- Dok su na snazi uvjeti Sporazuma o Brexitu, vjerujem da Britancima neće biti dozvoljena samostalna trgovina sa SAD-om, a ja mislim da oni ne žele takav ishod – dodao je Trump.

U razgovoru s novinarkom poljskog Euractiva, vodeći kandidat Europske pučke stranke Manfred Weber rekao je kako Ujedinjeno Kraljevstvo više nije tržišno orijentirana zemlja.

- Prije sam vjerovao da je Britanija tradicionalno vrlo liberalna država koja uvelike ovisi o tržištu. Iako gospodarski glas Londona oduvijek postoji, iskreno govoreći ja više ne vidim jednak angažman u pitanju trgovine, zato što su oni odlučili napustiti najveću otvorenu i slobodnu tržišnu zonu u svijetu – izjavio je Weber.

Nedostatak vodstva

U razgovoru s novinarom BBC-a, američki ambasador rekao je da je Londonu trenutno 'potrebno vodstvo'.

- Posjetio sam Wales, Irsku, Škotsku i Englesku, stoga vjerujem da je ovoj državi trenutno najpotrebnije vodstvo – naglasio je Johnson, dodavši da dio krivnje snosi i britanski parlament koji nije uspio poduprijeti nacrt Sporazuma o Brexitu u ključnome trenutku.

May je bila prisiljena odgoditi raspravu i glasovanje o usvajanju Sporazuma o Brexitu zato što je postala svjesna da nema potrebnu podršku zastupnika britanskoga Donjeg doma.

- Možete zamisliti frustracije članova parlamenta koji pokušavaju zastupati ideale u koje su vjerovali njihovi birači tijekom referenduma o Brexitu -  zaključuje Johnson.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version