Popuštanje pritiska

Bruxelles u novom trgovinskom sporazumu sa SAD-om više neće inzistirati na klimatskoj klauzuli

Tijekom pregovora o uvjetima novog trgovinskog sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama,  Europska komisija zauzela je znatno blažu poziciju u nametanju Pariškog sporazuma kao nužnog preduvjeta za trgovinu s Europskom unijom.
Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i američki predsjednik Donald Trump
 Profimedia, Uppa entertainment

Analitičari smatraju da je to bio pokušaj unaprjeđenja trenutno kompleksnih trgovinskih odnosa sa SAD-om, čije negativne posljedice europski poljoprivrednici i proizvođači automobila već osjećaju.

Nakon službenog posjeta predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera Washingtonu, državni su si čelnici obećali da će zajedničkim snagama nastojati ukloniti sve trgovinske prepreke kako bi pospješili bilateralne odnose, koji su tijekom posljednjih godinu dana bili znatno narušeni.

U zajedničkoj izjavi Juncker i američki predsjednik Donald Trump obećali su uspostaviti “bliski dijalog u kojem će definirati potrebne standarde na kojima će se bazirati trgovina, kako bi se reducirale birokratske prepreke i nepotrebni troškovi”.

Političke je analitičare, zapravo, najviše iznenadilo što tijekom sastanka nije bilo spomena Pariškog sporazuma, čime se jasno dokazalo da je Europska unija odstupila od svoje dosadašnje čvrste retorike. Još u veljači, povjerenica Europske komisije za trgovinu Cecilia Malmstrom je na svom službenom Twitter profilu objavila da će Pariški sporazum biti okosnica svakog budućeg trgovinskog sporazuma. Tijekom pregovora o trgovinskom sporazumu s Japanom, naknadno je dodana klauzula koja je Japan obvezala na poštivanje standarda Pariškog sporazuma tijekom trgovanja s državama Europske unije.

Unatoč tome što su europski čelnici jednoglasno osuđivali Trumpovo stajalište o Pariškom sporazumu te lobirali za povratak SAD-a u sporazum, Juncker je tijekom sastanka zauzeo neočekivano umjeren stav. Naime, s obzirom na to da je Trump u brojnim javnim istupima oštro osudio Pariški sporazum, očekivalo se da bi oštrije inzistiranje Europske unije na poštivanju odredbi rezultiralo kontraefektom i dodatno unazadilo trgovinske odnose.

- Junckerov je prioritet bio ispregovarati uvjete u kojima bi trgovinski sporazum s SAD-om ponovno postao moguć, što je na neki način danas bilo uspješno postignuto – rekao je Jonathan Gaventa, direktor europskog savjetodavnog tijela E3G, dodavši da je svejedno zabrinut zbog toga što Europska unija popušta pritisak nametanja odredbi Pariškog sporazuma.

Među državama članicama postoji očiti rascjep o tome koji stav bi Europska unija trebala zauzeti prema Trumpu. Francuska predvodi države koje zalažu zauzimanje oštrijeg stava, koji bi bio spremniji sankcionirati one države koje se izuzmu iz Pariškog sporazuma. S druge strane, Njemačka, čija industrija uvelike ovisi o prodaji automobila SAD-u, predvodi države koje se zalažu za umjereniji i pragmatičniji stav.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:15