Ekonomisti imaju rješenje za Brexit: 'Odbacite 'zaštitni mehanizam' i osnujte carinsku asocijaciju EU i UK'

Autor:

 • Jasmina Tomašević

01.02.2019.

British Prime Minister Theresa May and Ireland's Taoiseach Leo Varadkar take part in a European Union leaders summit in Brussels, Belgium December 13, 2018. REUTERS/Yves Herman - RC1E7FB107C0
Yves Herman / REUTERS

Britanska premijerka Theresa May i irski premijer Leo Varadkar

Ugledni ekonomisti pronašli su rješenje za Ujedinjenu Kraljevinu nakon Brexita, smatraju da treba odbaciti 'zaštitni mehanizam' i osnovati Europsku carinsku asocijaciju (ECA).

U izvješću IFO instituta i EconPola, europske mreže za istraživanje ekonomske i fiskalne politike, ekonomisti su pozvali Ujedinjenu Kraljevinu i Europsku uniju da umjesto 'zaštitnog mehanizma' ukinu vremensko ograničenje privremenog sporazuma i da što prije uspostave carinsku asocijaciju.

- 'Tvrdi' Brexit nije u ničijem interesu i uzrokovao bi nepopravljivu političku i ekonomsku štetu – smatraju ekonomisti.

'Zaštitni mehanizam' sprječava pojavljivanje tvrde granice između Irske i Sjeverne Irske (dio UK) te bi njime i nakon Brexita ostalo pravo EU kvota, zone bez carine i ostalih trgovinskih povlastica, što de facto Sjevernu Irsku i dalje čini dijelom Unije, barem u trgovinskom sektoru.

Britancima takav rasplet situacije nikako nije prihvatljiv i trenutno stanje pregovora između EU, Kraljevine i Irske je svojevrsna mrtva točka jer niti jedna strana ne želi odustati od svojih zahtjeva koji se međusobno isključuju.

Točke prijepora su sljedeće:

 • Irska: želi 'zaštitni mehanizam', ne želi tvrdu granicu
 • Ujedinjena Kraljevina: ne želei 'zaštitni mehanizam, jedinstveno tržište, carinsku uniju i ovisnost o Europskom sudu pravde (ECJ)
 • Europska unija: želi 'zaštitni mehanizam' i nedjeljivost četiriju sloboda (kretanja robe, ljudi, kapitala i pružanja usluga), ne želi da itko bude povlašten

Ekonomisti uglednog instituta pokušavaju presjeći taj gordijski čvor predlažući model koji regulira bliske trgovinske veze s Unijom te izbjegava tvrdu irsku granicu. Također napominju kako njihov cilj nije pronaći najbolje rješenje nego politički izvediv pristup koji je sposoban racionalizirati ekonomske troškove na dobrobit svih uključenih u mukotrpne pregovore.

Model se sastoji od sedam stavaka:

 1. uklanjanje klauzule o 'zaštitnom mehanizmu'
 2. stvaranje ECA-e: Ujedinjena Kraljevina na taj mehanizam, čiji je član i EU, prenosi sva pitanje robne trgovine; Unija i Kraljevina ne provodie neovisnu trgovinsku politiku, a ECA ih predstavlja u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO)
 3. ECA daje glasovanjem članica mandat Europskoj komisiji koja da vodi trgovinske pregovore s trećim stranama
 4. odluke se donose kvalificiranom većinom (55% država članica i 65% stanovištva) kako je i propisano odredbama Lisabonskog ugovora, a ECJ nadzire donošenje svih odluka u sektoru trgovine
 5. ECA pokriva takozvana klasična trgovinska područja poput carine, kvota, podrijetla i zaštite, a EU ima isključivu nadležnost u tom dijelu
 6. područja u kojima bi članice imale pravo veta su trgovinske usluge, intelektualno vlasništvo, audiovizualni mediji, te kulturne, socijalne, edukacijske i zdravstvene usluge
 7. odredbe koje se odnose na klasično područje trgovine (točka 5) ili područje pokriveno postojećim (i budućim) bilateralnim sporazumima s trećim stranama nastavile bi se primijenjivati za UK

No, ne dijele svi takvo mišljenje. Njemačka ministrica pravosuđa Katarina Barley izjavila je kako je 'zaštitni mehanizam' jedino rješenje za irsku granicu.

Barley smatra kako Ujedinjena Kraljevina nije ponudila prihvatljivu alternativu napominjući kako je 'normalna granica između Irske i Sjeverne Irske definitivno nešto što Unija ne može prihvatiti', prenosi Reuters.