EU i SAD 'nisu ni blizu' postizanju trgovinskog sporazuma, ali nastavljaju pregovore

Autor:

10.01.2019.

BRUSSELS, BELGIUM - MARCH 7: European Union (EU) Trade Commissioner Cecilia Malmstrom holds a press conference in Brussels, Belgium on March 7, 2018. Dursun Aydemir / Anadolu Agency, Image: 365388710, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Abaca
Profimedia, Abaca

Povjerenica Europske komisije za trgovinu Cecilia Malmstrom

Nema naznaka da će biti postignuto brzo rješenje trgovinskog spora između Europske unije i Sjedinjenih Država, rekla je u srijedu povjerenica Europske komisije za trgovinu Cecilia Malmstroem u Washingtonu, u kojem vodi pregovare s američkim dužnosnicima.

Dvije strane 'nisu ni blizu' postizanju sporazuma, rekla je povjerenica Malmstroem. Novinarima je kazala da je Unija bila spremna uključiti carine na svu industrijsku robu, ali i automobile, ako tako želi SAD.

- Međutim, jasno smo rekli da EU neće razgovarati o poljoprivredi - napomenula je Malmstroem koja se u utorak sastala s američkim predstavnikom za trgovinu Robertom Lighthizerom.

Europska unija ne očekuje nameranje novih kaznenih carina dok dvije strane vode pregovore, naglašava Malmstroem. Ona je u srijedu razgovarala s predstavnicima SAD-a i Japana, a danas se treba sastati s američkim ministrom financija Stevenom Mnuchinom.

Trgovinski sukob između SAD-a i Europske unije izbio je prošle godine, nakon što je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio da će nametnuti carine u visini od 25 posto na europske automobile ako Bruxelles ne snizi trgovinska ograničenja za američke proizvode. U srpnju su se Trump i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker načelno dogovorili da će riješiti spor, no od tada nije ostvaren znatniji napredak.

Juncker je predložio da EU počne uvoziti više soje iz Sjedinjenih Država, što bi po njemu bio dio rješenja.Malmstroem je istaknula da je uvoz soje narastao za 122 posto i očekuje se nastavak rasta.