EU uvela Uredbu o kontroli stranih ulaganja

Današnjim danom na snazi je novi zakonski okvir Europske unije, čija je glavna zadaća zaštititi nacionalnu sigurnost i javni poredak država članica od opasnosti koje prijete nekontroliranim pritokom stranih ulaganja.
Europska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmström
 Michel CHRISTEN / EP-084213B © European Union 2019 - Source : EP

- Dužni smo kontrolirati investicije međunarodnih kompanija koje pristižu u europsku stratešku imovinu. Želio bih da Europa bude otvorena za poslovanje, no više sam puta ponovio da nismo naivni u pogledu slobodne trgovine – izjavio je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, istaknuvši pritom da je riječ o rekordnoj brzini usvajanja zakonskog prijedloga koja potvrđuje da Komisija želi zaštititi interese građana pod svaku cijenu.

Države članice Europske unije poduzet će sve mjere potrebne da zakonski okvir u praksi zaživi do listopada 2020. godine.

Prema podacima OECD-a, tržište Europske unije je trenutno najotvorenije na svijetu. Unatoč tome što Komisija želi zadržati taj status, u svijetu koji se sve više globalizira 'trebaju se postaviti određene granice'.

- Dužni smo zaštititi našu sigurnost, ali istovremeno smo dužni i europskim korporacijama omogućiti da slobodno trguju – izjavila je povjerenica Europske komisije za trgovinu Cecilia Malmström.

S obzirom na to da je mjera najavljena ovaj tjedan, kada se održava EU-Kina summit, vjeruje se da je Bruxelles time htio poslati jasnu poruku Pekingu da su kineske investicije dobrodošle, ali u kontroliranim uvjetima. Posljednjih mjeseci sve se češće mogu čuti kritike na suradnju s kineskim investitorima, osobito u kontekstu strateških sektora poput tehnologije i infrastrukture. Naime, kritičari su zabrinuti da će kineske investicije u talijansku luku Trst, grčku luku Pirej ili 5G infrastrukturu Pekingu dati preveliku moć nad ključnim interesima Europske unije i njezinih država članica.

Države članice neće biti prisiljene kontrolirati strane investicije na nacionalnoj razini, već bi se trebala oformiti posebna agencija na razini Europske unije, koja bi bila zadužena za presretanje i pravovremeno uklanjanje potencijalnih prijetnji. Članice će Europskoj komisiji i drugim europskim državama pravovremeno dostavljati sve potrebne informacije o stranim investicijama. Komisija će potom dostavljati stručnu procjenu opasnosti. Međutim, procjena neće biti obvezujućeg karaktera, već samo savjetodavna.

Za sada 14 država članica ima uspostavljene mehanizme za kontrolu stranih investicija, a među njima se još uvijek ne nalazi Hrvatska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:22