Europa je odlučila započeti trgovinske pregovore s SAD-om, no opet bez stavke o poljoprivredi

Nakon godina tvrdokornih trgovinskih dogovora Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država, Europska komisija je pozdravila zeleno svjetlo Vijeća za njihov početak, prema priopćenju Komisije. No, u njemu ponovno nedostaje dio o poljoprivredi - uvjet koji postavlja SAD.
Američki predsjednik Donald Trump i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker
 Markus Schreiber / REUTERS

Prema zajedničkom dogovoru između predsjednika Komisije Jean Claude Junckera i američkog predsjednika Donalda Trumpa od 25. srpnja 2018, Vijeće je donijelo pregovaračke smjernice za trgovinske pregovore sa SAD-om.

- Želimo situaciju s obostranim dobitkom u trgovini korisnu za Europsku uniju i SAD- izjavio je Juncker te je objasnio da se pregovorima žele smanjiti tarife za industrijske proizvode jer bi to moglo dovesti do dodatnog povećanja izvoza EU-a i SAD-a.

- Europska unija i Sjedinjene Američke Države imaju jedan od najvažnijih gospodarskih odnosa u svijetu. Želimo dodatno ojačati trgovinu između nas na temelju pozitivnog duha u srpnju prošle godine – rekao je predsjednik Komisije.

Povjerenica EU za trgovinu Cecilia Malmström smatra da će ova odluka 'pomoći u ublažavanju trgovinskih napetosti'.

- Sada smo spremni započeti formalne razgovore za ta dva ciljana sporazuma koji će donijeti opipljive koristi ljudima i gospodarstvima s obje strane Atlantika.

Nema poljoprivrede

Europska strana je uvjerena da će razbijanje prepreka u trgovini postići obostranu 'win-win' situaciju.

Smjernice za pregovore pokrivaju dva potencijalna sporazuma s SAD-om:

1. Trgovinski sporazum koji je usmjeren na ukidanje carina za industrijsku robu, isključujući poljoprivredne proizvode;

2. Sporazum o ocjeni sukladnosti kako bi se poduzećima olakšalo dokazivanje da njihovi proizvodi zadovoljavaju tehničke zahtjeve na obje strane Atlantika.

Iz gospodarske analize Europske komisije već je vidljivo da bi dogovor EU-a i SAD-a o ukidanju carina na industrijske proizvode do 2033. doveo do povećanja izvoza iz EU-a u SAD od 8 posto te iz SAD-a u EU za 9 posto. To odgovora dodatnoj dobiti od 27 milijardi eura za europski izvoz i 26 milijardi za američki izvoz.

Budući da poljoprivredni proizvodi nisu uključeni u pregovore moglo bi doći do novih sukoba s Washingtonom koji je inzistirao na njihovom uključivanju.

Američki senator Chuck Grassley, predsjednik Odbora za financije u Senatu zadužen za poreze i trgovinu, izjavio je da trgovinski sporazum između SAD-a i EU-a, koji isključuje poljoprivredu, 'neće biti moguć' kako bi se dobilo odobrenje američkog Kongresa jer je velik broj zakonodavaca koji želi pristup farmama u Europi.

- Poljoprivreda je značajan dio globalnog gospodarstva i jednostavno nema smisla izostaviti ga – izjavio je Grassley i sam farmer iz Iowe.

Europska komisija je priopćila tada kako je voljna raspravljati o automobilima kao dijelu razgovora o industrijskim proizvodima, ali ne i poljoprivrede.

- Poljoprivreda neće sigurno biti dio tih pregovora. Ovo je crvena linija za Europu - rekla je Malmström.

Carine na automobile

Prijetnja u pregovorima je bila da će Trump nametnuti carine na automobile i auto-dijelove od oko 25 posto kako bi zaštitio američke interese i sigurnost tržišta. Trenutačno se na uvoz europskih automobila u SAD plaća carina od 2,5 posto.

Trump se u srpnju s Junckerom dogovorio da neće nametnuti visoke carine na automobile dokle god obje strane ne ispregovaraju ukidanje carina na 'ne-auto industrijska dobra'

Robert Lighthizer, američki predstavnik za trgovinu, zrazio je frustraciju zbog 'potpune blokade' pregovora o poljoprivredi s Europom izjavivši u ožujku da neće doći do sporazuma o slobodnoj trgovini s SAD-om bez poljoprivrednog pristupa.

S druge strane vlade država članica EU su se složile da blok neće zaključiti pregovore sve dok Washington ne ukine carine na čelik i aluminij iz EU te će obustaviti pregovore ako Trumpova administracija uvede nove tarife, poput onih na automobile.

Njemačka je prilikom pregovora izrazila zabrinutosti oko izvoza automobila koji predstavljaju više od polovice njezinog izvoza u EU. Francuska s druge strane je zabrinuta zbog poštovanja smjernica iz Pariškog sporazuma budući da se Trump povukao iz sporazuma o klimi.

Komisija u svom priopćenju napominje kako će se novi trgovinski sporazum provoditi u skladu s postojećim direktivama EU-a, a dodatno će ispitati potencijalne gospodarske, ekološke i socijalne učinke sporazuma, uzimajući u obzir obveze EU-a u međunarodnim sporazumima poput onog Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:59