Europska unija i SAD dogovaraju nove uvjete transatlantskog trgovinskog sporazuma

Autor:

  • Samuel Stolton/ EURACTIV.com

10.09.2018.

U.S. President Donald Trump (R) and President of the European Commission Jean-Claude Juncker make a joint statement on trade, stating they will work towards zero tariffs, in Rose Garden at the White House in Washington, D.C.on July 25, 2018. Photo by /UPI, Image: 379531941, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, UPI
Profimedia, UPI

Jean-Claude Juncker i Donald Trump

Američki i europski diplomati sastaju se danas u Bruxellesu kako bi pokušali pronaći kompromisno rješenje za trgovinske pregovore, koji su ovoga ljeta njihove bilateralne odnose doveli do točke usijanja.

Razgovori će se održati nakon što su se američki predsjednik Donald Trump i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker dogovorili obustaviti carinski rat između dviju zemalja, obvezavši se pritom na angažman oko postizanja trgovinskog dogovora.

Obećanje potpisivanja trgovinskog sporazuma pozdravljeno je kao izniman napredak, unatoč tome što još uvijek postoje nejasnoće na obje strane. Naime, SAD ustraje na ukidanju carina za poljoprivredne proizvode. S druge strane Atlantskog oceana, Europska unija pokušava udobrovoljiti Washington obećanjem da će preraspodijeliti kvote na uvoz američke govedine te da će od američkih poljoprivrednika uvoziti više soje, što je oduševilo američkog šefa države.

Međutim Europljani istovremeno odbijaju prihvatiti da će sva poljoprivredna dobra biti predmet pregovora. Upravo zato će Cecilia Malmström, povjerenica Europske komisije za trgovinu, pokušati raščistiti uvjete trgovine sa svojim američkim kolegom Robertom Lighthizerom.

- Ideja je da negdje do kraja ove godine Komisija i SAD postignu dogovor o okvirnom dokumentu - rekao je izvor iz Europe u razgovoru  za AFP.

- Trump i Juncker postigli su dogovor, no zapravo nismo definirali opseg razgovora - dodano je.

Dužnosnici imaju vrlo niska očekivanja od ovog sastanka, koji je tek prvi u nizu očekivanih susreta koji će se održati s ciljem definiranja gospodarskih sektora u kojima se može pronaći zajednički jezik.

Međutim, angažman oko spasa bilateralnih odnosa kojeg su ovog ljeta Trump i Juncker pokazali ostao je na krhkim nogama. Američki je predsjednik prošli tjedan žustro govorio o povećanju carina na europsku automobilsku industriju, što je zasigurno potaknuto kampanjom za nadolazeće izbore koji će se uskoro održati u SAD-u.

Njemačka je carine na automobile doživjela kao snažan udarac koji joj je nametnut nakon što su je već opteretile carine na čelik i aluminij, koje im je Amerika nametnula još u lipnju. Kao odgovor na tu oštru mjeru, Bruxelles je odgovorio nametanjem carina na uvoz brojnih američkih dobra.

Povjerenica Malmström krajem prošlog mjeseca izjavila je da bi trgovinski sporazum mogao uključivati ukidanje transatlantskih carina na automobile, no Trump je brzo isključio tu mogućnost dodavši da je Europa praktički zatvorena za američke automobile.

- Nije dovoljno dobra - komentirao je Trump ponudu iz Bruxellesa.

Trump je također zabrinuto usporedio Europsku uniju s Kinom, koja je u petak dobila prijetnju carinama na sva dobra koja izvozi u SAD.

- Europska unija loša je gotovo kao Kina, samo je manja - izjavio je Trump za Bloomberg 31. kolovoza.

No, Europljani na čelu kojih se nalaze nervozni Nijemci, žele predstavnike SAD-a za pregovaračkim stolom i spremni su ponuditi Trumpu ustupke  u zamjenu za primirje.  Europska komisija je još u srpnju najavila niz obaveza prema SAD-u, unatoč tome što stručnjaci ističu da je riječ o već dogovorenim stvarima.

Bijela kuća pozdravlja golemo povećanje uvoza američke soje u Europu, za koje Trump vjeruje da je rezultat njegovog čvrstog stava i pokazane odlučnosti. Međutim, europski dužnosnici ističu da su zahtjevi rezultat tržišnih trendova te da su nastali kao posljedica Trumpova trgovinskog rata s Kinom.