Europska unija nije sigurna da će do rujna uspjeti postignuti dogovor s Mercosurom

Autor:

  • Euractiv.com

25.07.2018.

BRUSSELS, BELGIUM - MARCH 7: European Union (EU) Trade Commissioner Cecilia Malmstrom holds a press conference in Brussels, Belgium on March 7, 2018. Dursun Aydemir / Anadolu Agency, Image: 365388710, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Abaca
Profimedia, Abaca

Povjerenica Europske komisije za trgovinu Cecilia Malmstrom

Unatoč naporima koje su Europska unija i države Mercosura uložile za postizanje trgovinskog dogovora, Europska komisija još uvijek nije sigurna da će se sporazum potpisati do rujna 2018. godine kako je bilo planirano, zbog prevelikog jaza u očekivanjima između dvije pregovarajuće strane.

Prošli tjedan, argentinski ministar vanjskih poslova Jorge Faurie europskim je kolegama objavio kako vjeruje da je politički dogovor moguće finalizirati do rujna.

- Vjerujem da ćemo pregovarati do kraja srpnja, kako bismo se u kolovozu vratili u Bruxelles spremni za potpisivanje dogovora – rekao je Faurie nakon dvodnevnog pregovora s povjerenicom Europske komisije Ceciliom Malmström.

- Još je prerano reći kada bi se politički sporazum mogao potpisati, rekao je glasnogovornik Europske komisije, dodavši da još postoji puno izazova koji se trebaju usuglasiti.

- Europska komisija strpljivo čeka državne dužnosnike Južne Amerike, da međusobno usuglase stajališta kako bi prema nama mogli nastupiti jednoglasno i s istim ciljem, naglasio je.

Iako je veliki fokus stavljen na stočarstvo, zbog toga što su države koje uvoze govedo okosnica pregovora za trgovinski sporazum, europski dužnosnici naglašavaju da pregovori neće biti isključivo fokusirani na tome.

Jedna od najproblematičnijih tema za postizanje dogovora između Europske unije i Mercosura je inzistiranje Bruxellesa na listama proizvoda kojima bi se alocirala geografska oznaka kvalitete. Prema Europskoj uniji, lista bi obuhvatila 357 proizvoda, od kojih njih čak 50 južnoameričke države smatraju kontroverznima.

Podsjetimo, pregovori oko trgovinskog sporazuma Europske unije i država Mercosura započeli su 2016. godine, nakon neuspjelog pokušaja 2010. godine. Pregovori su ponovno započeli nakon najave protekcionističke politike američkog predsjednika Donalda Trumpa.

- Smatram da dobro napredujemo i da se zadovoljavajuće nosimo s izazovima na koje naiđemo tijekom pregovora, ali još uvijek postoji puno problema koje trebamo riješiti, rekla je Malmström prošli tjedan novinarima.

Od kada je američki predsjednik Donald Trump započeo svoj mandat, Europska je unija potpisala ugovore s Kanadom i Japanom, ali je i unaprijedila svoje dosadašnje trgovinsko partnerstvo s Meksikom, Novim Zelandom i Australijom.

- Ovo bi mogao biti jedan od najvrjednijih trgovinskih sporazuma kojeg je Europska unija do sada potpisala, rekao je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker prošloga listopada.

Kada se trgovinski sporazum potpiše, predviđa se da će biti osam puta veći od onoga s Kanadom i čak četiri puta veći od nedavno potpisanog sporazuma s Japanom, koji se do sada smatrao najvećim sporazumom Europske unije.

Ovaj članak je prerađena i sažeta verzija vijesti objavljene na portalu Euractiv.com.