Nova inicijativa Biljane Borzan: 'Zabranite namjerno kvarenje uređaja!'

Autor:

  • Euractiv.hr

30.10.2018.

Zagreb, 010917.
Na konferenciji za novinare u Kuci Europe predstavljeni rezultati projekta Istrazivanje kvalitete naizgled istih proizvoda na trzistima starih i novih drzava clanica EU.
Na fotografiji: EU zastupnica Biljana Borzan.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matić / CROPIX

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan

Povodom presude u Italiji kojom se kažnjavaju Apple i Samsung za namjerno kvarenje svojih uređaja kako bi korisnici bili primorani kupiti noviji model, hrvatska zastupnica u Odboru za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta Biljana Borzan poslala je apel Europskoj komisiji za hitnu zabranu programiranog kvarenja na razini EU.

- Puno nas je doživjelo da nam uređaj "crkne "odmah po isteku jamstva, a modeli naših roditelja još uvijek rade, rekla je Biljana Borzan.

- Čak 92 posto građana Francuske smatra da su proizvodi koje kupuju programirani da traće kraju, odnosno da se pokvare odmah nakon isteka jamstva. Studije su pokazale da su perilice za rublje programirane na određeni broj okretaja, televizori na nekoliko tisuća radnih sati, a printeri na ispis određenog broja stranica. Nakon toga se pokvare, a rezervnih dijelova nema pa smo primorani kupiti novi aparat, objasnila je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu.

Italija je tako prošli tjedan kaznila Apple i Samsung s 10 odnosno pet milijuna eura zato što su namjerno usporavali svoje uređaje nakon što bi korisnik preuzeo novi operativni sustav. I u Francuskoj je zakonom zabranjeno programirano kvarenje. U Austriji postoji oznaka koja se dodjeljuje da električne uređaje koji dulje traju i lakše se popravljaju, a u Švedskoj se daju porezne olakšice potrošačima koji uređaje nose na popravak.

- Čak 77 posto građana EU preferira popravak od kupnje novog uređaja. Šteta za okoliš od stalnog gomilanja otpada je nemjerljiva.  Europski parlament je prošle godine usvojio Izvješće o produljenju trajanja uređaja. Usvojeni su i moji prijedlozi o zabrani programiranog kvarenja, zabrani neodvojive ugradnje vitalnih dijelova, te o većoj dostupnosti rezervnih dijelova na tržištu i uvođenju oznake minimalnog trajanja uređaja. Komisija nažalost nije puno poduzela i još uvijek se države članice same moraju boriti s ovim problemom. To nije dovoljno jer su takvi proizvodi na cijelom europskom tržištu, rekla je Borzan.