PIŠE CECILIA MALMSTROM Zašto žene ne profitiraju od međunarodne trgovine u istoj mjeri kao muškarci?

Autor:

  • Cecilia Malmström

30.09.2019.

Plenary session - Zimbabwe
Michel CHRISTEN / © European Union 2019 - Source : EP084213B

Povjerenica Europske komisije za trgovinu Cecilia Malmstrom

Novoizabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen bit će prva žena na čelu EU.

K tome, von der Leyen je uspješno formirala prvu rodno ravnopravnu Komisiju u povijesti Unije. Žene su ponovno fokus politike Europske unije, piše povjerenica Cecilia Malmström.

Cecilia Malmström je švedska povjerenica za međunarodnu trgovinu u Junckerovoj Europskoj komisiji. Prije obnašanja te dužnosti, bila je ministrica unutarnjih poslova Kraljevine Švedske.

Ovo je veliki korak u pravome smjeru, ali ne smijemo na ovome stati. Svaki pojedini čelnik država članica treba pronaći način da taj trend implementira na domaćoj političkoj sceni. Poznato je da međunarodna trgovina pospješuje prosperitet građana. Podjednako je poznato da profit međunarodne trgovine nije uvijek ravnomjerno raspoređen.

Posljednjih je godina Europska unija finalizirala trgovinske sporazume s jednima od najvećih ekonomija svijeta. Od 2014. godine, potpisali smo sporazume s 15 država među kojima su i Japan, Kanada i mnoge druge. Europska poduzeća i njihovi radnici uživaju svakodnevne koristi od sudjelovanja u najvećoj trgovinskoj mreži na svijetu.

No, svejedno se daje dojam da neki građani te povlastice osjećaju više od onih drugih.

Prema rezultatima naših istraživanja, više od 36 milijuna radnih mjesta u EU ovisi o izvozu europskih proizvoda. Od tih 36 milijuna građana, samo 37 posto odnosi se na žene. Zašto?

Istraživanja EU dokazuju da su radna mjesta koja ovise o izvozu europskih proizvoda u prosjeku 17 posto bolje plaćena za muškarce. Premije izvoza europskih proizvoda su čak 13 posto niže za žene diljem Unije. Unatoč tome što se ženama uistinu kompenzira sudjelovanje na globalnoj trgovini, njihove su plaće svejedno osjetno niže od plaća njihovih kolega. Zašto?

Naoružana tim statističkim činjenicama, danas ću sudjelovati u organizaciji druge međunarodne konferencije EU na temu trgovine i rodne ravnopravnosti koju smo odlučili nazvati 'Trgovina za nju'. Pokušat ćemo pronaći odgovore i rješenja, a ugostit ćemo najbolje međunarodne stručnjake, predstavnike vlada država članica, poduzetnike i djelatnike nevladinih udruga, kako bismo pokušali premostiti jaz između muškaraca i žena u kontekstu svjetske trgovine.

Očito, ovo je problem kojeg treba riješiti izvan konteksta Europske unije. Žene zemalja u razvoju imaju drugačije izazove od Europljanki. Naš angažman bi trebao imati i globalnu perspektivu, a upravo zato zovemo i sudionike iz cijeloga svijeta.

Postoji veliki gospodarstveni razlog za ekonomsko osnaživanje žena. Prema izvješću kompanije McKinsey, osiguravanje zemlje, kapitala i poslovnih prilika ženama potiče ekonomski rast cijele zajednice, koji bi do 2025 godine mogao iznositi čak 28 trilijuna dolara.

Od posljednje konferencije koja se održala 2017. godine, bezuspješno smo pokušavali obratiti brojke i doprinijeti definiciji međunarodne trgovine i rodne ravnopravnosti. Prioritet je u tom slučaju bio dan relevantnim statističkim podacima. Osim već spomenutih brojki, ovih ćemo dana predstaviti i novo istraživanje koje su za nas napravili partneri iz Međunarodnog centra za trgovinu.

Jedan od ključnih zaključaka tog istraživanja je da je za žene puno izglednije da rade u manjim kompanijama od muškaraca. Manjim kompanijama češće treba pomoć da pristupe međunarodnom tržištu zato što im nedostaje financijskih sredstava potrebnih za obračunavanje s kompleksnom papirologijom.

Zahvaljujući nedavno potpisanom trgovinskom sporazumu s Japanom, maksimalno su se uklonile birokratske prepreke, dok je posebno poglavlje ugovora posvećeno pružanju pomoći malim i srednjim poduzetnicima, kako bi se i njima omogućilo da maksimiziraju svoju korist. Nadalje, zahvaljujući međunarodnim trgovinskim sporazumima koje je EU nedavno potpisala, analizira se rodna komponenta u svim aspektima trgovine, a u svim su bilateralnim ugovorima predviđene i garancije rodne ravnopravnosti.

Na globalnoj razini, u sklopu Svjetske trgovinske organizacije potpisali smo Deklaraciju o trgovini i ekonomskom osnaživanju. Zajedno s 121 državom svijeta smo time obećali da ćemo poduzeti sve raspoložive mjere da povećamo participaciju žena u svjetskoj trgovini.

Sve je to dobar početak, ali naprosto nije dostatan.

Nismo toliko naivni da očekujemo kako ćemo na današnjoj konferenciji pronaći rješenja. Međunarodna trgovina samo je jedan dio veće slagalice rodne ravnopravnosti. U budućnosti, naš će zadatak biti obuhvatiti cijeli spektar komponenti poput edukacije, pristupa financijama, odnosu društva prema ženama i sl.

No, zašto je toliko nas apeliralo na formiranje rodno ravnopravne Komisije? Nismo se toliko trudili oko toga zbog tog pitanja samog. Ne, već žene čine 50 posto stanovništva EU, a u javnom i političkom životu država članica postoji mnogo talenata koji se do sada nisu iskoristili.

Ako sve prođe dobro na saslušanjima u Europskom parlamentu ovoga tjedna, nova predsjednica Komisije imat će 12 talentiranih suradnica na raspolaganju. Time će njezina Komisija bolje predstavljati širi spektar interesa građana EU, što će se u konačnici pozitivno odraziti na odlučivački proces.

Upravo će se to trebati implementirati na globalnu ekonomiju, zato što dok žene ne koriste svoj puni potencijal, mi kao društvo ne iskorištavamo svoj puni potencijal. Međunarodna trgovina samo je dio tog rješenja.