Povjerenica Malmström najavila 'osvetničke carine' za uvoz američkih proizvoda

Autor:

  • Euractiv.com

25.07.2018.

(170511) -- BRUSSELS, May 11, 2017 () -- European Union Commissioner for Trade Cecilia Malmstrom speaks to media upon her arrival at an EU trade ministers meeting at EU headquarters in Brussels, Belgium, May 11, 2017., Image: 331964388, License: Rights-managed, Restrictions: WORLD RIGHTS excluding China- Fee Payable Upon Reproduction - For queries contact Avalon.red - sales@avalon.red London: +44 (0) 20 7421 6000 Los Angeles: +1 (310) 822 0419 Berlin: +49 (0) 30 76 212 251, Model Release: no, Credit line: Profimedia, UPPA News
Profimedia, UPPA News

Povjerenica Europske komisije Cecilia Malmstrom u razgovoru s medijima

Europska komisija će uskoro predstaviti carine koje će se nametnuti za uvoz američkih proizvoda u vrijednosti od 20 milijardi dolara.

- Još uvijek gajimo nadu da ćemo pravovremeno pronaći rješenje i da nećemo biti prisiljeni uvesti sankcije, no ako to neće biti moguće pripremamo iscrpnu listu američkih proizvoda na čiji će se uvoz nametnuti carina – rekla je povjerenica Europske komisije za trgovinu Cecilia Malmström u razgovoru za švedske novine.

Malmström je članica europske delegacije za pregovore o trgovinskom sporazumu s Washingtonom, kojim bi se trebali definirati dugoročni uvjeti transatlantske trgovine.

- Planiramo uvesti carine na uvoz američkih poljoprivrednih i tehnoloških proizvoda – najavila je Malmström.

Unatoč tome što tvrdi da nikada nije vjerovala da će američki ministar financija Steven Mnuchin uistinu odustati od nametanja carina Europskoj uniji, povjerenica je istaknula da je svjesna u kojoj mjeri američki zakoni štite svoju domaću industriju.

- Još nakon što smo započeli pregovore o TTIP-u nadali smo se da će SAD te zakone omekšati, ali je ubrzo postalo jasno da su njihove protekcionističke odredbe suviše jake za kvalitetnu suradnju s nama - objasnila je povjerenica.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker ovaj bi se tjedan trebao sastati s Donaldom Trumpom, kako bi ga posljednji put pokušao nagovoriti da odustane od nametanja carine na uvoz europskih automobila.

- Unatoč tome što se smatram optimističnom osobom, ne očekujem puno od predstojećih pregovora Junckera i Trumpa – zaključila je povjerenica Malmström.

Ovaj članak je prerađena i sažeta verzija vijesti objavljene na portalu Euractiv.com.