Strateški savez: Na snagu stupa sporazum Europske unije i Japana

Autor:

  • Cecilia Malmström

31.01.2019.

European Trade Commissioner Cecilia Malmstrom attends the World Economic Forum (WEF) annual meeting in Davos, Switzerland, January 24, 2019. REUTERS/Arnd Wiegmann
Arnd Wiegmann / REUTERS

Povjerenica Europske komisije za trgovinu Cecilia Malmström

Mišljenja izrečena u ovoj kolumni predstavljaju mišljenja autorice, a ne redakcije Euractiv.com. Cecilia Malmström je povjerenica Europske komisije za trgovinu.

Zadnjih dana priča se da se svijet sve više zatvara. Ljudi tako zahtijevaju nove granice, zidove i podjele, glasno ističući da je to neizbježno. Nakon desetljeća povezivanja, jačanja veza i novih prilika tvrde da se sada neizbježno kreće u drugom smjeru. Uvjerljiva je to priča, ali nema veze sa stvarnošću.

Iako tu i tamo postoje nezanemarive iznimke, jer neki zaista predano rade na zatvaranju granica, trend povezivanja i suradnje i dalje uvelike prevladava. Dok se nekolicina razdvaja, mnogi se udružuju i zajedno postaju jači. EU je sjajan primjer načina na koji se suradnjom može postići više, posebno u području trgovine. Kad se udruži 500 milijuna ljudi, dobiva se znatno snažniji položaj u pregovorima.

Europska suradnja u području trgovinske politike sutra će ostvariti svoj najveći uspjeh ovog desetljeća – stupit će na snagu Sporazum o gospodarskom partnerstvu između EU-a i Japana, koji će donijeti veliku gospodarsku korist za EU i za Hrvatsku. Riječ je o dosad najvećem bilateralnom trgovinskom sporazumu koji obuhvaća područje s više od 630 milijuna ljudi.

Japan je već sad 22. trgovinski partner Hrvatske izvan EU-a. Sporazumom se uklanjaju određene prepreke poslovanju, kao što su carine te skupo udvostručavanje birokracije. To je dobra vijest, posebno za manja poduzeća. Dok su veća poduzeća u mogućnosti pokriti troškove takvih prepreka, manja poduzeća često ispaštaju, a mala i srednja poduzeća, odnosno MSP-ovi, čine 99 posto poduzeća u EU-u. Više od 100 hrvatskih poduzeća izvozi u Japan, a 88 posto njih su MSP-ovi. Uz smanjenje broja prepreka, EU je u sporazum uključio posebne odredbe za pomoć manjim poduzećima u pristupu tržištima, kao što su uspostava kontaktnih točaka za mala poduzeća i pružanje informacija na internetu.

Mala poduzeća zaslužna su za otvaranje 85 posto novih radnih mjesta u EU-u, stoga će se povećanjem njihova pristupa trgovini potaknuti i rast zaposlenosti. Trenutačno se zahvaljujući trgovini s Japanom održava oko 2.900 radnih mjesta u Hrvatskoj, a na razini cijelog EU-a taj se broj penje na oko 740.000 radnih mjesta. Ukupna trgovina EU-a zaslužna je za 36 milijuna radnih mjesta diljem Europe. Štoviše, u prosjeku je riječ o kvalitetnijim radnim mjestima, koja su za 12 posto bolje plaćena. Otvorena trgovina pokretač je otvaranja radnih mjesta i rasta u Europi, i to nam ide od ruke.

Posljednjih smo godina radili na istinskoj modernizaciji svoje trgovinske politike. . Sporazum s Japanom moderan je trgovinski sporazum koji uključuje odredbe kojima se promiču zelene tehnologije i snažni pravni standardi za zaštitu prava radnika, otvara japansko tržište usluga i omogućuje poduzećima iz EU-a da sudjeluju u natječajima za ugovore o javnoj nabavi, što se prije svega odnosi na ugovore u željezničkom sektoru. Njime se Japan obvezuje na poštovanje međunarodnih standarda za automobile, što u velikoj mjeri olakšava izvoz automobila u Japan. Sporazumom se osigurava poštovanje intelektualnog vlasništva i zaštita više od 200 certificiranih europskih delicija.

Sve su to dobrodošle koristi za gospodarstvo Hrvatske, ali važno je imati na umu da taj sporazum ne donosi samo gospodarske koristi. Riječ je također o strateškom savezu. Dok neki svoja vrata zatvaraju, važno je da se udruže oni koji vjeruju u otvorenost. Trebamo istaknuti prednosti suradnje i zauzeti se za institucije na kojima se već desetljećima temelji globalna stabilnost.

Kako bi povećali našu gospodarsku i političku sigurnost nakon godina nestabilnosti i rata, oni koji su tu bili prije nas izgradili su institucije: Ujedinjene narode radi političke suradnje i Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO) radi stvaranja predvidljivog okružja za međunarodnu trgovinu. Ne možemo se vratiti na trgovinu kakva je bila prije, s recipročnim trgovinskim ratovima, promjenjivim carinama i bez pravila o uslugama ili intelektualnom vlasništvu. Postojeći sustav nije savršen, no ne možemo si priuštiti da ga izgubimo. Europa je spremna zauzeti se za te institucije i Japan će biti uz nas. Taj trgovinski sporazum služi jačanju naših veza, čime se utire put za dublju suradnju i u područjima kao što je reforma WTO-a.

U predstojećim godinama trebat ćemo se suočiti s teškim činjenicama. Više od 90 posto svjetskog rasta uskoro će se ostvariti izvan EU-a. Naši se konkurenti povezuju i sve su jači. Naši bilateralni trgovinski sporazumi i WTO ključni su kako bi se osigurala pravedna globalizacija koja se temelji na pravilima.

Ako želimo zadržati prednost, moramo stvoriti veze koje će nam pomoći u nepredvidljivim svjetskim političkim okolnostima. Naš Sporazum s Japanom jedna je od takvih veza. Pomoći će u jačanju našega gospodarstva i gospodarstva naših japanskih partnera te istodobno stvoriti krug istomišljenika koji će biti od ključne važnosti u nadolazećim godinama.