Trump najavljuje carinu na francuska vina ako Macron ne odustane od digitalnog poreza

Autor:

  • Tea Trubić

29.07.2019.

U.S. President Donald Trump speaks during a tree planting ceremony with French President Emmanuel Macron on the South Lawn of the White House in Washington, U.S., April 23, 2018.
JOSHUA ROBERTS / REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump spreman je implementirati porez na francuska vina kao svojevrsnu odmazdu za pokušaj Francuske da uvede tzv. GAFA porez, osmišljen za američke tehnološke kompanije Google, Amazon, Facebook i Apple.

- Ako netko treba početi oporezivati tehnološke divove, onda smo to mi; njihova matična država. Uskoro ćemo Macronu predstaviti paket koji će mu zauvijek dokazati da su njegovi postupci nepromišljeni – objavio je Trump u tweetu, dodavši da je 'ionako uvijek preferirao američka vina'.

Njegova je prijetnja vrlo promišljena. Naime, Sjedinjene Američke Države su najveće tržište za francuska vina, a vrijednost razmjene se procjenjuje na 3,2 milijardi eura godišnje.

Bruno Le Maire, francuski ministar gospodarstva, nakon Trumpovih je objava na Twitteru objasnio da su digitalne aktivnosti veliki izazov svim državama članicama, pa bi zato bilo poželjno pronaći dugoročnije rješenje, u sklopu G7 ili OECD summita.

Uvođenje poreza na digitalne usluge najavile su i ostale države Europske unije, a među tim su državama i Austrija, Ujedinjena Kraljevina, Španjolska i Italija.