Trump prijeti carinama na uvoz automobila iz EU, najviše strahuju divovi njemačke autoindustrije

Američki predsjednik Donald Trump jučer je zaprijetio Bruxellesu da će nametnuti carinu na uvoz europskih automobila ako Europska unija uskoro ne postigne trgovinski sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama.
Američki predsjednik Donald Trump
 Kevin Lamarque / REUTERS

Donald Trump je napomenuo da su trgovinski pregovori u tijeku, no istaknuo je da ukoliko njihov ishod ne bude povoljan za SAD neće oklijevati nametnuti carine. Takva izjava dolazi samo dva dana nakon što je američko Ministarstvo trgovine objavilo izvještaj u kojem je napisano, prema dobro upućenim izvorima, da uvoz europskih automobila predstavlja opasnost nacionalnoj sigurnosti SAD-a.

Temeljem tog izvješća, Trump može u roku od 90 dana zatražiti postavljanje carina na uvoz automobila iz Europe. Bruxelles je već ranije najavio da neće samo mirno gledati takav rasplet situacije nego će uzvratiti istom mjerom. Američki predsjednik već je jednom odigrao na kartu nacionalne sigurnosti, kada je nametnuo carine na uvoz čelika i aluminija iz Europe.

Ako Trump ostvari svoje obećanje i uistinu nametne carine na uvoz automobila iz Europske unije, one bi mogle biti i do 25 posto, čime bi se najveća šteta nanijela njemačkoj automobilskoj industriji koju je američki predsjednik već u nekoliko prilika istaknuo kao najveću prijetnju domaćoj industriji.

Prošlog srpnja, Trump je postigao primirje s predsjednikom Komisije Jean-Claudeom Junckerom, ali već je u srijedu izrazio nezadovoljstvo s onim što su postigli.

- Mi se pokušavamo dogovoriti, a s njima je jako teško postići sporazum. EU je težak pregovarač već neko vrijeme, već mnogo, mnogo godina – zaključio je američki predsjednik u izjavi koju je prenio AFP.

SAD se po pitanju postizanja trgovinskih sporazuma muči i s Kinom kojoj američka administracija također nameće carine na uvoz robe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:33