Trump strahuje da će Sporazum o Brexitu naštetiti trgovinskim odnosima s Londonom

Američki predsjednik Donald Trump je u ponedjeljak izrazio strepnju o tome kako će Sporazum o Brexitu utjecati na trgovinske odnose Washingtona i Londona. Međutim, britanska premijerka smatra da nema razloga za brigu.
Britanska premijerka Theresa May i američki predsjednik Donald Trump
 Hannah McKay / REUTERS

Europski državnici su ovoga tjedna usvojili sporazum prema kojem bi London i službeno trebao napustiti Europsku uniju ovoga ožujka. Donald Trump je dopisnicima iz Bijele kuće rekao da mu dogovor djeluje povoljniji za Bruxelles nego za London.

- Smatram da trebamo ozbiljno pogledati koji su uvjeti trgovine s Ujedinjenim Kraljevstvom u tom sporazumu – rekao je predsjednik.

- Trenutno nam djeluje da Britanci ne bi mogli slobodno trgovati s nama, a to nije dobro. Nadam se da su to predvidjeli u svojim pregovorima s Bruxellesom – zaključio je.

Predsjednik je pozvao britansku premijerku da se očituje o problemu, ali pritom nije specificirao koji dio sporazuma ga najviše brine.

Trump je još tijekom svoje predsjedničke kampanje otvoreno podržavao Brexit, a nedavno je i savjetovao Theresu May da odustane od pregovora s Bruxellesom i da tuži Europsku uniju.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, upozorio je američkog predsjednika da se 'ne petlja u europske probleme'.

Glasnogovornica ureda Therese May u ponedjeljak je objavila službeno priopćenje u kojem je jasno naglasila da sporazum postignut s Europskom unijom ni na kakav način ne utječe na međunarodne trgovinske sporazume koje Ujedinjeno Kraljevstvo ima s drugim državama, pa tako ne utječe ni na onaj koji ima sa SAD-om.

- Već radimo na pregovorima oko uvjeta za ambiciozniji i širi trgovinski sporazum sa SAD-om nakon što izađemo iz Europske unije – naglasila je glasnogovornica u priopćenju.

Prema sporazumu kojeg su europski dužnosnici ovoga tjedna ratificirali, London će Europsku uniju napustiti u ožujku, ali će pritom obje strane zadržati bliske trgovinske odnose. Međutim, još uvijek nije pretjerano izgledno da će razjedinjeni Donji dom britanskog parlamenta biti voljan usvojiti sporazum s kompromisnim rješenjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 09:25