U kojoj su fazi trgovinski sporazumi SAD-a i EU godinu dana nakon sastanka u Washingtonu?

Autor:

  • Beatriz Rios/ EURACTIV.com

26.07.2019.

-Washington, District of Columbia - 20180725 - United States President Donald Trump speaks during a joint press conference with the President of the European Commission Jean-Claude Juncker in the White House Rose Garden
-PICTURED: President Donald Trump, Jean-Claude Juncker
-, Image: 379533891, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, INSTAR Images
Profimedia, INSTAR Images

Predsjednik SAD-a Donald Trump (desno) i Jean-Claude Juncker

Gotovo godinu dana nakon što su SAD i Europska unija priznali da u 'trgovinskim pregovorima postoji zastoj', povjerenica Europske komisije za trgovinu Cecilia Malmström održala je govor u Europskom parlamentu.

- Razgovori o trgovinskom sporazumu o ukidanju carina na industrijsku robu između Bruxellesa i Washingtona još nisu službeno započeli – poručila je Malmström zastupnicima u Odboru za međunarodnu trgovinu.

- SAD neće biti spreman početi pregovore dok se u trgovinski sporazum ne uključe poljoprivredni proizvodi, koji su za nas 'crvena linija' - objasnila je povjerenica, dodavši da nije sigurna hoće li se uspjeti prevladati zastoj.

Ipak, povjerenica je podsjetila da kolege rade na postizanju sporazuma o ocjenjivanju sukladnosti i dobrovoljnoj regulatornoj suradnji kako bi se smanjila birokracija.

- To bi bilo obostrano korisno za tvrtke s obje strane Atlantika - naglasila je.

Dalje od toga, međutim, najvjerojatnije neće ići.

- Prije pet godina kada sam započela svoj mandat u Europskoj komisiji, sve rasprave o trgovini bile su o TTIP-u - kazala je Malmström, dodavši da je bilo teško pregovarati s Obaminom administracijom, a da je još teže pregovarati s Trumpovom.

- Zbog američke najave o povlačenju iz Pariškog sporazuma, danas ne vidimo mogućnost sveobuhvatnog trgovinskog sporazuma s SAD-om - rekla je zastupnicima u Europskom parlamentu.

- Usprkos tenzijama u našim trgovinskim odnosima, postoji obostrani interes za održavanje pozitivne agende – zaključila je povjerenica.

U srpnju prošle godine, usred rastućih napetosti između EU i SAD-a, Jean-Claude Juncker otputovao je u Washington kako bi se sastao s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom. U zajedničkom priopćenju najavili su jačanje trgovinske suradnje na različitim razinama.

Očekuje se da će Komisija kasnije ovoga tjedna objaviti izvješće kako bi razmotrila napredak postignut u posljednjih nekoliko mjeseci. Usprkos radu koji je u tijeku, razlike s obje strane Atlantika i dalje su važne te bi se situacija uskoro mogla i pogoršati.

Posljednji poticaj EU-a za Airbus i Boeing

Europa i SAD nalaze se pred potencijalno gorkim epilogom petnaestogodišnjeg spora oko optužbi za ilegalno subvencioniranje proizvođača zrakoplova Airbus i Boeing.

Trump je u travnju izjavio da je europskim izvoznicima spreman nametnuti carine u vrijednosti od 11 milijardi dolara zbog novca koji je bio namijenjen Airbusu, dok je EU SAD-u zaprijetila s carinama od 19 milijardi dolara kao odgovor na subvencije Boeingu.

Generalna direktorica Europske komisije za trgovinu Sabine Weyand nalazi se u SAD-u kao pokušaju da se izbjegnu uzajamno štetne restriktivne mjere.

- Nadamo se da možemo zatvoriti to poglavlje u našem odnosu - rekla je Malmström.

Europska unija mogla bi se suočiti s daljnjim američkim carinama na uvoz automobila.

- Pozdravljamo odluku da se još uvijek ne nametnu carine na automobile i dijelove automobila, ali sama ideja da bi europski automobili mogli biti sigurnosna prijetnja SAD-u je, naravno, apsurdna - rekla je povjerenica zastupnicima u Parlamentu.

Kada bi postojale carine, upozorila je povjerenica, EU je spremna predložiti popis za ponovno uspostavljanje ravnoteže u vrijednosti od 35 milijardi eura. „Nadam se da to nećemo morati iskoristiti“, inzistirala je.

Trgovina kao alat promjene

Obraćajući se novoizabranim članovima Odbora za međunarodnu trgovinu Europskog parlamenta, Cecilia Malmström predstavila je najnovija trgovinska postignuća EU – sporazume s Vijetnamom i Mercosurom.

Zastupnici Europskog parlamenta doveli su u pitanje trgovinsku sposobnost EU u promicanju ljudskih i radničkih prava te borbi protiv klimatskih promjena. Povjerenica je naglašavala da 'trgovinski sporazumi mogu biti sile dobra'.

- Kada bi se odvojili od zemalja, bi li nam bilo bolje? - pitala se, ističući potrebu spajanja trgovinskih odnosa s razvojnom pomoći i političkom suradnjom.

- Trgovinski sporazum sam ne može spasiti Amazonu, ali može biti važno sredstvo - naglasila je povjerenica. Podsjetila je da EU u svoje trgovinske sporazume uključuje poštivanje Pariškog sporazuma, što ga čini obvezujućim za zemlje potpisnice.

Međutim, Parlament je doveo u pitanje sposobnost EU da provede obje klauzule koje se tiču zaštite ljudskih prava ili okoliša. Iako je Malmström priznala ograničenja, odbacila je mogućnost uvođenja sankcija.

- Zvuči dobro, no u praksi ne funkcionira - rekla je.

Članak je u potpunosti preuzet s portala Euractiv.com, a na hrvatski ga je prevela Mia Lui.