Vijeće EU donijelo nova pravila za razmjenu podataka o plaćanju PDV-a putem e-trgovine

Autor:

  • Euractiv.hr

18.02.2020.

Zagreb, 220311.
Na slici: Zeljko Kopjar i njegova djevojka Iva Stancic, ovisnici o internetskoj kupovini preko eBay-a.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX

Ilustracija

Vijeće Europske unije danas je donijelo skup pravila kojima će se olakšati otkrivanje poreznih prijevara u prekograničnim transakcijama e-trgovine.

Zahvaljujući novim mjerama države članice moći će na usklađen način prikupljati podatke koje pružatelji platnih usluga, kao što su banke, stavljaju na raspolaganje u elektroničkom obliku. Osim toga, uspostavit će se novi središnji elektronički sustav za pohranu informacija o plaćanjima i daljnju obradu tih informacija koju provode nacionalni službenici za borbu protiv prijevara.

Taj skup novih pravila sastoji se od izmjenâ direktive o PDV-u kojima se za pružatelje platnih usluga uvode obveze vođenja evidencije o prekograničnim plaćanjima povezanima s e-trgovinom te izmjenâ uredbe o administrativnoj suradnji u području PDV-a.

Tim se tekstovima dopunjuje regulatorni okvir za PDV za e-trgovinu koji stupa na snagu u siječnju 2021. godine, a kojim se uvode nove obveze u vezi s PDV-om za internetska tržišta i pojednostavnjuju pravila o PDV-u za internetska poduzeća.

Nove mjere primjenjivat će se od 1. siječnja 2024.

Tekst u cijelosti pročitajte ovdje.