Zbog 'zelenih' ambicija EU na pomolu je trgovinski rat s azijskim zemljama

Dok se svijet fokusira na gorući trgovinski rat između Kine i SAD-a još jedan se razvija između svjetskog trgovinskog giganta Indonezije i Europske unije.
Proizvodnja palminog ulja u tvornici izvan Kuala Lumpura. Indonezija i Malezija su među glavnim svjetskim proizvođačima, a EU nameće restrikcije na uvoz iz tih zemalja
 Samsul Said / REUTERS

Palmino ulje pojavilo se kao novo žarište u potencijalnom trgovinskom ratu između Europske unije i nekih od najvećih svjetskih zemalja u razvoju nakon što je blok nametnuo stroža ograničenja u načinu korištenja usjeva za biogoriva.

Indonezija, vodeći proizvođač biljnog ulja koje se najviše koristi na svijetu, želi povećati uvozne carine na mliječne proizvode u EU za 8% -18%, izjavio je indijski ministar trgovine Enggartiasto Lukita na medijskoj konferenciji u Jakarti u petak. To je odgovor na plan bloka koji planira povećati carine na indonezijsko biogorivo, objasnio je.

- EU nam može nešto nametnuti sve dok je u pravednim parametrima, ali ako parametar nije pravedan, onda je to čin protekcionizma i trgovinskog rata - rekao je Lukita naglasivši da Indonezija ne može ostati mirna 'ako postoji nepravednost' u uvoznim i izvoznim carinama.

Europska komisija je u ožujku najavila ograničene na korištenje palminog ulja u biogorivima od lipnja zbog krčenja šuma.

Naime, proizvodnja palminog ulja jedan je od glavnih pokretača uništavanja prašuma i isušivanja močvara i zaliha vode u jugoistočnoj Aziji, a sve više i u Južnoj Americi (soja je druga kultura koja je izravno povezana s krčenjem šuma)

Više od polovice svih palminog ulja koje se uvoze u Europu završi u spremnicima goriva automobila i kamiona, a ostatak se koristi u prehrambenim i kozmetičkim proizvodima te za proizvodnju energije.

Transport & Environment
Upotreba palminog ulja u Europskoj uniji

Komisija je prema Zakonu o obnovljiv izvorima energije EU postavila kriterije održivosti u skladu sa svojim zelenim ciljevima. Prema uvedenim mjerilima koju je komisija usvojila 8.ožujka, palmino ulje je klasificirano kao 'neodrživo'. Novi zakon predviđa da se uporaba ovog ulja mora ograničiti od 2019. godine, postupno ukidati 2023., te u potpunosti zabraniti do 2030. godine.

Zakon je također pozvao Komisiju da razvije sustav certificiranja za biogoriva koji je povezan s njihovim utjecajem na takozvane neizravne promjene u korištenju zemljišta, poznate kao ILUC, budući da biogoriva na usjevima dovode do krčenja šuma neizravno povećavajući emisije stakleničkih plinova.

Cijene palminog ulja pale su 18 posto od početka 2018. dijelom zbog kampanje ekoloških skupina za smanjenje njegove upotrebe u gorivima.

Indonezija i Malezija koje su glavni svjetski proizvođači palminog ulja upozorile su da su spremne osvetiti se 'diskriminirajućim pravilima' koja ugrožava borbu protiv siromaštva u zemljama u razvoju.

U pismu 8. ožujka, ministar vanjskih poslova Indonezije Retno Marsudi rekao je visokoj povjerenici za vanjsku i sigurnosnu politiku Federici Mogherini da će zemlje koje proizvode palmino ulje biti prisiljene obratiti se Svjetskoj trgovinskog organizaciji ako Europa odobri ograničenja.

Land that has been cleared is pictured at an oil palm plantation in Johor, Malaysia February 26, 2019. Picture taken February 26, 2019.  REUTERS/Edgar Su - RC116D1CF250
Edgar Su / REUTERS
Proizvodnja palminog ulja dovodi do masovne deforestacije. Na slici: plantaža za proizvodnju ulja u Jahoru, Malezija

EU smatra da su nova mjera i kriteriji održivosti palminog ulja kompatibilni s pravilima WTO-a.

Indonezija čija ja uvozna carina na mliječne proizvode iz Europske unije trenutno 5 do 10 posto najavila je povećanje carina na 20 do 15 posto. Lukita je također najavio da će se Indonezija u slučaju daljnjih restrikcija Europske unije okrenuti drugim dobavljačima mlijeka poput Australije, Novog Zelanda, SAD-a ili Indije.

Indonezija je treći najveći kupac obranog mlijeka u prahu iz EU-a nakon Alžira i Kine, prema podacima Europske komisije. Indoneziji je Europska unija treći najveći trgovinski partner, no ova azijska zemlja se nalazi tek na 31. mjestu trgovinskog partnera europskog bloka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:24